Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
V
Vaakasuora pääntie

Pääntie on leikattu vaakasuoraan, eikä siinä ole mitään koristeluja. Muotoiltu melko peittäväksi.

Vakosametti

Kangas lukeutuu kudesametteihin. Vakosametissa nukka muodostaa pitkittäisraitoja. erotellaan kapeajuovainen vakosametti eli manchester ja leveäjuovainen genovan-vakosametti.

Valenciennes

Käsin nyplätty pitsi, joka on hyvin hienoa. Koristekuvioiden aiheet on otettu luonnosta.

Valkaiseminen

tekstiilin valkaisemisen tarkoituksena on saavuttaa puhdas valkoinen sävy. Luonnonkuitujen luonnolliset värisävyt poistetaan.

Valkaistu denim/bleached denim

Sininen denim, jota on vaalennettu pesussa lisäämällä valkaisuainetta.

Valkuaiskuidut

Kaikkien eläimistä peräisin olevien kuitujen yläkäsite; valkuaiskuituja ovat esimerkiksi villa ja silkki.

Valssipaino

Näkyvä kuvio painetaan kankaaseen kaiverretun painotelan avulla. Jotta kuviointi kiinnittyy, se täytyy fikseerata. Synteettisiin kankaisiin painetut kuviot fikseerataan höyryllä tai kuumakiinnityksellä, luonnonraaka-aineet tekohartsikäsittelyllä.

Vanumattomuuskäsittely

Käsittelemällä villaa tietyillä liuottimilla voidaan vähentää vanuuntumista; näin villatekstiileistä tulee konepestäviä.

Varsipistopujotus

Kangas, jonka pohjakankaassa on kirjailun kaltaisia koristeluja. Kuviot syntyvät ylimääräisistä kuteista, jotka kääntyvät kuvion ulkoreunalla ympäri. Kuteita työstetään vain kuvion kohdalla. Hyvin työläs kudontatekniikka, jota käytetään vain harvoin. Nykyään kuviot kirjotaan taloudellisista syistä kudonnan jälkeen.

Vastalaskos

Kahden toisiaan vasten asetetun laskoksen poimut osuvat toisiinsa laskoksen syvimmässä kohdassa.

Veluuri

1.) Veluurineulokseen lisätään ylimääräinen lanka, joka muodostaa kankaan oikealle puolelle pieniä silmukoita, jotka leikataan.2.) Veluuri valmistetaan yleensä puuvillasta, viskoosista tai myös pehmeistä synteettisistä kuiduista. Se on joustavaa, samettisen pehmeää ja mukautuu liikkeisiin. Tämän vuoksi veluuri, jota kutsutaan usein myös plyysiksi, on mukavien kotivaatteiden ja vapaa-ajan vaatteiden suosikkimateriaali.

Velvet

Kudenukkaisen puuvillasametin englantilainen nimitys. Pohjakankaan sidos on tavallisesti palttina tai toimikas.

Velveton

Puuvillakangas, jonka pinta muistuttaa veluuria. Oikeaa puolta nukkaamalla ja smirgelöimällä on saatu aikaan lyhyt nukka. Kangas on kestävä ja siinä on hyvät pesuominaisuudet.

Venepääntie

Soikea pääntie, jossa olkapäät jäävät yläosastaan paljaaksi ja joka sulkeutuu olkaluun kohdalta.

Verkkopitsi

Ransk. filet = ohut nauha, verkko. Filet eli verkkopitsi on tylliä, jossa on neliönmuotoisia aukkoja. Sopii yleensä kirjontaan.

Vesiputouspusero

Romanttinen pusero, joka on koristeltu runsailla kangaspoimutuksilla.

Vichy-ruudutus

Puuvillaruudutus, jossa on yleensä suuret kontrastit, usein kaksivärinen. Muistuttaa shakkilaudan ruudutusta.

Vigoreux

Painetuista hahtuvista kehrätty kangas, jossa on poikittaissuuntaisia, diagonaalisia tai toisiinsa risteäviä raitakuvioita, jotka vaikuttavat melangeilta.

Viimeistys/finish

tekstiilien käsittelyn viimeinen vaihe, jossa saavutetaan toivottu ulkoasu ja tuntu. Viimeistyksessä kankaaseen saadaan erityisiä ominaisuuksia, kuten pintarakenteen muutoksia smirgelöinnillä, hiomalla tai nukkaamalla.

Viirikaulus

Alas taitettu kaulus, jonka kauluskulmat muistuttavat muodoltaan viiriä.

Viistaskufarkut

Urheilulliset housut ja klassiset farkut, joissa ei ole vyötärölaskoksia. Nimitys tulee taskujen lukumäärästä – kaksi taka- ja sivutaskua ja pieni kolikkotasku edessä.

Viittatakki/keeppi

Viitta, jossa ei ole hihoja, eri levyisiä ja pituisia. Muistuttaa malliltaan klassista takkia. Yleensä kädentieaukot ja huppu.

Villa

Villa ja muut hienot eläinkuidut koostuvat suurimmaksi osaksi valkuaisaineista (keratiini). Nämä määräävät, erityisen kuiturakenteen lisäksi, villan käyttöominaisuudet. Villan laatu määritellään kuituhienouden, kiharaisuuden ja runkopituuden perusteella. Villan alkuperämaita ovat mm. Australia, Uusi-Seelanti, Intia ja Pakistan. Edut: villalla on hyvä lämmöneristyskyky, se on elastinen, muotonsa pitävä eikä se rypisty helposti, ja vaikka siinä on kuiva tuntu, sen kosteudenimukyky on hyvä; villa on myös muotoiltavaa, ihoystävällistä ja likaa hylkivää. Villa kuitenkin huopaantuu (tätä voidaan ehkäistä käsitelyllä). Woolmark Company on maailmanlaajuinen uuden villan markkinointiorganisaatio, joka perustettiin vuonna 1937, jolloin sen nimilyhenteenä oli IWS. Organisaation mukanaan tuoma yhteistyö kehräämöjen, kutomojen, teollisuuden ja kaupan välillä vahvistaa uuden villan kilpailukykyisyys ja edistää sen myyntiä.

Villalevy

Yhtenäiseksi pinnaksi koottu lampaankarva keritsemisen jälkeen.

Villasekoitemerkki

Villan ja muiden tekstiilikuitujen sekoitusten merkki. Uuden villan osuuden on oltava vähintään 60 %. Pääkuidun ja muiden kuitujen tarkat prosenttimäärät on laissa määritelty (2008/121/EY).

Villaveluuri

Pehmeä ja nukatunoloinen villakangas. Kankaissa erotellaan lyhyt- ja paksunukkainen pystyveluuri sekä litteänukkainen viivaveluuri.

Villieläinkuvio

Painettu animal-kuvio, joka muistuttaa eläimen turkin kuvioita. Useimmiten kuvion mallina on leopardin, tiikerin tai kirahvin turkki, myös käärmeen- ja krokotiilinahkakuvioita käytetään. Aiheilla pyritään kuvastamaan villiä luontoa.

Villinahka

Silo- ja mokkanahka, joka valmistetaan villinä elävien eläinten, kuten peurojen ja saksanhirvien, nahasta.

Villisilkki

Toisin kuin kasvatettu silkki, villisilkkiä saadan villinä elävistä trooppisten alueiden kehrääjistä.

Vinoneliö

Vinoneliö on kärjellään seisova neliö, jota käytetään kuviona. Toinen nimitys: argyle-kuvio, burlington-kuvio.

Vintage-look

Tyylin toteuttamiseen sopivat erityisen hyvin upeat 1950–70-lukujen alkuperäismallit, mutta myös vaatteet, jotka on valmistettu tai käsitelty näyttämään siltä, että ne olisivat näiltä aikakausilta, istuvat tähän tyyliin. Vintage-asut voivat vaikuttaa käytetyiltä, mutta ne eivät saa näyttää kuluneilta.

Viskoosi

Selluloosatekokuitu, jota saadaan luonnollisista raaka-aineista. Viskoosi antaa kankaille pehmeän tunnun ja sulavan laskeutuvuuden. Edut: viskoosilla on miellyttävät käyttöominaisuudet, se on värinpitävää ja kiiltävää sekä notkeaa, ja siinä on vilpoisa tuntu. Huonot puolet: heikko kosteudenkestävyys (voidaan parantaa viskoosia modifioimalla, esimerkiksi modaalikuiduilla).

Viuhkalaskos

Yksi tai useampia vastalaskoksia, jotka laitetaan päällekkäin ja jotka laajenevat yhdestä pisteestä viuhkan muotoon.

V-linja

Tässä siluettilinjassa korostuvat hartiat, helmaa kohti siluetti kapenee.

Vohvelipikee

Puuvillakangas, jonka vohvelimainen ulkonäkö syntyy neliömäisesti järjestetyistä lankajuoksuista.

Voilee

Ransk. = suutari. Palttinasidoksinen kangas, yleensä puuvillaa, mutta kudotaan myös villakampalangasta (villavoilee). Kangas on läpikuultavaa ja siinä on rakeinen tuntu, joka syntyy voimakkaasti kierrettyjä lankoja tai kierrettyjä kerrattuja lankoja käyttämällä.

Volanki

Volanki on ommeltu kaistale tekstiilituotteessa. Röyhelöstä se eroa siinä, että se on leikattu pyöreäksi. Kangas laskeutuu tämän vuoksi pehmeämmin. Volanki ommellaan yleensä sileäksi eikä röyhelöiseksi, kuten röyhelö.

Vuohenmokka

Vankka nahka, jossa on hyvin pehmeä mokkapuoli. Saadaan vuohennahan lihapuolelta, joten suonenjäljet ovat näkyviä.

Vuohennappanahka

Erityisen luja ja muotonsa pitävä, erittäin laadukas vuohennahka. Voimakas arpikuvio, koska kyse on nahkan ulkopuolesta.

Vuorikangas

Neulottu tai kudottu kangas, jossa on hieno, sileä oikea puoli ja usein nukattu nurja puoli.

Vyyhtivärjäys

Lankojen värjäys vyyhtinä. Pesemätön ja työstämätön materiaali imee väriä erityisen hyvin ja tasaisesti.

Vyötärökaitaleen jatke

Housujen vyötärön pidennys päälliskankaalla, jotta vyötäröreunuksesta tulee siisti.

Vyötärölaskoshousut

Housujen ominaispiirteisiin kuuluvat kaksi tai neljä laskosta housujen etuosassa. Laskosten ansiosta lantio- ja reisiosat ovat mukavan väljät. Käytössä sekä miehillä että naisilla.

Välikausitakki

Puuvillasta tai kevyestä villakankaasta valmistettu takki, jota käytetään syksyllä ja keväällä.

Värillinen/värjätty indigo

Beigellä päälle värjätty denim.

Värinpitävyys

Värjäysten ja painatusten kestävyys valmistuksessa ja käytössä. Valmistuspitävyyteen luetaan mm. hapon- ja alkalienpitävyys, käyttöpitävyyteen kulutuksen-, veden-, pesun-, valon- sään-, meriveden-, silityksen- ja liuotintenkestävyys.

Värjäys

Värjättävään kangasainekseen lisätään esimerkiksi suolojen, alkalien tai happojen avulla nestemäisiä väriaineliuoksia. Lämmön ja värjäyksen riittävän kestoajan myötä väriaine kiinnittyy tekstiiliin pysyvästi.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi