Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
T
Tab-kaulus

Kaulusmalli, jonka kärjet yhdistetään lenkillä.

Tactel

Hienoin polyamidipohjainen mikrokuitulaatu. Käytettiin alun perin urheiluvaatteissa, nykyään myös tavallisissa käyttövaatteissa.

Tactel aquator

Yhdistetty kangas, jossa on puuvillaa päällä ja Tactelia alla. Parantaa kosteudensäätelyä. Hengittävä, muotonsa pitävä ja ihoystävällinen.

Tafti

Tafti on popliinia muistuttava, puolijäykkä kangas, joka on useimmiten valmistettu luonnonsilkistä tai tekokuiduista. Taftissa on hieno kiilto, se on melko jäykkää ja vaikka se vaikuttaa ohuelta, se on hyvin kestävää, joten sitä käytetään etenkin vuorikankaana, mutta myös hienoissa paitapuseroissa ja eleganteissa iltapuvuissa.

Tai

Naisten alushousut, joissa on korkeat lahkeensuut sekä leveä kuminauhavyötärö.

Taitekaulus

Ajan henkeen sovitettu kaulusmalli; leikkaus mahdollistaa kauluksen pitämisen auki, napittamatta.

Tamppi

Kangaskappale usein leveyden yksilölliseen säätämiseen, esimerkiksi hihoissa.

Tangohame/suikalehame

Hameen helma koostuu erimittaisista, teräväkärkisistä suikaleista.

Tarkasti sovitettu painatus

Painokuviot on sovitettu kuosiin täsmällisesti jo etukäteen. Näin pienennetään muuten tavallista kangasylijäämää.

Tartaani

Skottilaiskuvio, jonka järjestys ja värit määräytyvät skottilaisten perheiden (klaanien) mukaan. Esimerkiksi Blackwatch, Cameron, Mackenzie, Steward, Sutherland.

Tasaruutuinen panama

Kangas, jossa on tasaisen suuria neliöitä. Useita loimi- ja kudelankoja asetetaan vierekkäin, ja jokaisessa lankaryhmässä on yhtä monta lankaa.

Tasmanianvilla

Hieno merinovilla Tasmaniasta. Tasmanialainen merinolammas elää maassa, jossa on optimaalinen ilmasto, puhdas ilma ja vesi, loputtoman laajat vihreät niityt ja hyvät sääolosuhteet. Villakuidusta kasvaa näissä olosuhteissa pitkä ja tasainen sekä – koska Tasmania on säästynyt ympäristön saastumiselta lähes täysin – erityisen puhdas.

Tasokone

Kudeneulekone erilujuisten neulosten valmistukseen, jossa on yleensä kaksi neulatasoa. Neuloksissa on monipuoliset kuviointimahdollisuudet.

Tasonsiirtomalli (neulostyyppi)

Tehdään aina kaksinkertaiselle neulospohjalle. Tasoa siirretään yksi tai kaksi neulaväliä sivuttain, minkä jälkeen neulotaan vähintään yksi kerros. Neuloksen tulee olla löyhempi kuin joustinneuloksen.

Teflonkäsittely

Vettä ja likaa hylkivä käsittely. Teflonkäsitelty vaate on miellyttävä yllä ja kangas on hengittävä.

Tekno-look

Kankaat, joissa on viileän tekninen tuntu, joka saadaan aikaan käyttämällä synteettisiä lankoja tai pinnoituksia.

Tekokuidut

Tekokuidut ovat keinotekoisesti valmistettuja kuituja, joita ei esiinny luonnossa. Kuidut valmistetaan kehräämällä. Kehruumassa puristetaan suulakkeen läpi. Tekokuidut voivat olla hyvin sileitä ja ohuita, mutta myös muhkeita. Muita tekokuitujen ominaisuuksia voivat kuitutyypistä riippuen olla kiiltävä tai matta pinta, lämmittävyys tai viilentävyys sekä kosteutta siirtävä ominaisuus. Tekokuituja voi helposti sekoittaa keskenään ja myös luonnonkuitujen kanssa. Näiden yhdistelmien avulla tekstiilien käyttöarvoa voidaan nostaa.

Tekokuitumerkki

Tekokuitujen tunnusmerkki, jonka on luonut saksalainen IVC (Industrievereinigung Chemiefasern E.V.). Tekokuidut tarkastetaan ja niille voidaan myöntää laadun takaava sertifikaatti.

Tekoturkis

Kudottu turkisjäljitelmä.

Telttalinja

Siluetti kulkee hartioilta helmaa kohti leventyen. Pituus ja leveys vaihtelevat.

Tencel

Tencel on erään lyocellkuidun kauppanimi. Se on selluloosatekokuitu. Tencel oli ensimmäinen lyocellkuitu, jonka brittiläinen yritys Courtaulds toi kuitumarkkinoille vuonna 1992. Se on hengittävä, iholla miellyttävä materiaali, jota saadaan ympäristöystävällisellä valmistusmenetelmällä selluloosasta. Kuitusekoitteen osana Tencel parantaa sekoitusten ominaisuuksia ja antaa kiiltoa ja silkkimäisen pehmeän laskeutuvuuden. Tencel on kestävämpi kuin muut selluloosakuidut ja täysin biologisesti hajoava.

Tere

Vinokaitaleesta tehty reunusten ja ommelten koristenauha. Housuissa käytetään useimmiten taskunsuissa.

Teretasku

Sisään leikattu tasku, joka saumataan kahdella kapealla kangaskaitaleella. Tasku voidaan kiinnittää mihin tahansa kohtaan vaatetta.

Termohousut

Housut, joissa on kuitukangas, nukattu sisäpuoli tai alushousut, joiden ansiosta housut ovat lämpimät talvella.

Toile

Palttinasidoksinen silkkikangas, jossa on löysästi kudotut langat ja pehmeä laskeutuvuus.

Toimikas, jossa pitkät lankajuoksut

Tässä sidoksessa on hyvin pitkiä lankajuoksuja. Loimilanka on kahden tai useamman kudelangan päällä (loiminasta) tai kudelanka on kahden tai useamman vierekkäin olevan loimilangan päällä (kudenasta). Kankaan puolet voivat olla erilaisia tai samanlaisia.

Toimikassidos

Yleinen housukankaiden sidos. Sidoksen tunnistaa vinottain kankaan yli kulkevista sidoksien aiheuttamista juovista eli toimiviivoista.

Toisvaltainen toimikas

Toimikassidoksesta johdettu sidos, jossa on laakea toimiviiva. Toisvaltainen toimikas syntyy toimiviivoja muodostavista kudelankajuoksuista. Käytetään takeissa ja jakuissa.

Topper-takki

Lantiolle ulottuva, väljä takki. Laatikkomainen leikkaus ja kapeat, istutetut hihat.

Total easy care

Vanumattomuuskäsittely, jonka ansiosta villa voidaan pestä koneessa ja kuivata rummussa.

T-paita

Pusero, jossa ei ole nappilistaa tai vetoketjua, vaan se puetaan vetämällä pään yli.

Trapetsilinja

Hartialinja on kapea, leikkaus levenee hiukan kohti helmaa. Muoto on puolisuunnikkaan kaltainen.

Trenssi/trenchcoat

Päällystakki joka säähän. Trenssissä on tyypillisesti selkälaskos, olkakaarroke, läppätaskut, kaksirivinapitus, kauluskäänteet, hihatampit ja epoletit.

Triasetaatti

Triasetaatti kuuluu selluloosatekokuituihin ja se valmistetaan puuvillan lintteristä tai puhtaasta selluloosasta, joka muutetaan mm. etikkahapon avulla selluloosatriasetaatiksi. Triasetaattia kutsutaan myös tekosilkiksi. Siitä käytetään myös nimitystä parannettu asetaattikuitu, koska se kestää paremmin kuumuutta ja tämän vuoksi sitä voi hyvin pliseerata.

Trikotiini

1.)Sileä kampalankakangas, jossa on kapeat kaksoisvaot diagonaalisuunnassa kankaan oikealla puolella.2.)Urheilullinen diagonaaliripsi, jonka toimikassidoksessa on useita toimiviivoja. Kankaassa on erityisen hyvät käyttöominaisuudet.

Tropical

Kevyt, huokoinen kampalankakangas palttinasidoksella. Muistuttaa freskoa, mutta on kevyempi ja ohuempi. Käytetään ennen kaikkea kevyissä kesävaatteissa. Tyypillinen Cool Wool -kangas.

Trumpettihiha

Ylhäältä melko tiukka, kyynärpäänseudulta lähtien kellonmuotoisesti rannetta kohti levenevä hiha.

Tuch

Mattapintainen villakangas, jossa on lyhyt ommelnukka; runsaasti vanutettu.

Tukikangas

Kangas, joka kiinnitetään vaatteen sisäpuolelle pitämään vaatetta muodossa ja tarvittaessa ryhdikkäänä.

Tukikankaalla vahvistettu vyötärönauha

Kuitukankaasta tehty erikoiskangas silitetään kiinni vyötärönauhaan. Vyötärönauhasta tulee tukeva, mutta silti joustava.

Tulppaanihame

Hame, jossa lantionseutu on leveä. Helmaa kohti leikkaus kapenee.

Tunika

Naisten pidennetty yläosa, jota käytetään housujen päällä ja joka näin laskeutuu väljästi lantiolle. Tunikan alkuperä on roomalaisajalla, jolloin sitä käyttivät miehet, useimmiten vyötettynä ja ilman housuja.

Tunnus/embleemi

Logo, arvonmerkki tai tunnusmerkki.

Tvilli

Kangas, jossa on selvästi näkyvä toimikassidos.

Tweed

Palttina- tai toimikassidoksista, paksuista ja runsaskierteisistä karstalangoista kudottua kangasta. Tweedille tyypillinen värivaikutelma on saatu aikaan karstaamalla yhteen erivärisiä lankaeriä. Irlannissa ja Englannissa valmistettavaan tweediin kiteytyy saarilta lähtöisin oleva muodikas country-tyyli. Tweediä käytetään urheilullisiin pikkutakkeihin, jakkupukuihin ja takkeihin.

Tweedlanka

Karhea karstalanka, jossa nukkamaisia paksunnoksia.

Twinsetti

Neulepusero ja neuletakki, jotka on valmistettu samasta materiaalista ja jotka ovat samanvärisiä.

Twist

Toimikas- tai palttinasidoksinen kampalankakangas. Kerrattujen moniväristen lankojen käyttö saa aikaan pilkutetun näköisen pinnan.

Tylli

Reikäinen, läpikuultava kangas. Rakenne muistuttaa kennoa. Kangasta voidaan käyttää brodeeraukseen tai helmikirjailun pohjana.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi