Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
S
Saalikaulus

Kaulusmalli, jossa kaulus huivimaisine käänteineen muodostuu yleensä yhdestä kappaleesta.

Safarityyli

Aiempien siirtomaaunivormujen inspiroima tyyli, joka on varsin rento. Tyypillisiä elementtejä ovat olkapoletit, vyöt sekä päälle ommellut taskut. Väreinä ovat yleensä khaki ja hiekka.

Salsahame

Heiluvahelmainen hame, jossa on useita poikittaisia kangaskaistaleita, jotka on aseteltu niin, että seuraava on aina edellistä kaistaletta pidempi.

Sametti

Pehmeä kangas, jossa on plyysiä muistuttava pinta. Erilaisilla käsittelyillä saadaan aikaan sekä elegantti että urheilullinen ulkonäkö.

Sand crêpe

Kreppisidoksinen vaatekangas. Lyhyitä lankajuoksuja käyttämällä saadaan epätasainen pintakuva.

Sand washed/hiekkapesty

Koneessa pesty ja työstetty puuvilla. Käsittelylle altistuneet kohdat esim. housuntakamuksessa, polvissa ja taskuissa saavat kulutetun pinnan.

Sanforointi

Puuvillakangas on kutistettu sanforointimenetelmällä mekaanisesti, niin että se kutistuu pesussa vain noin 1 %.

Saronkihousut

Leveät housut, jotka on valmistettu laskeutuvasta kankaasta. Kietaisuefekti; housut solmitaan yleensä vyötäröltä.

Sarvinappi

Eri eläinten kavioista tai sarvista valmistettu. Käytetään usein keskieurooppalaisissa perinteisissä kansanpuvuissa.

Sateenvarjohame

Kellohame, joka on hyvin leveä. Sateenvarjomaiset laskokset tai prässit.

Satiini

Loimisatiinisidoksinen sileä kangas, jossa on myös kiiltävä. Taidokkaalla kudontatavalla voidaan tähän arvokkaaseen kankaaseen saada kaksi erilaista puolta: yksi aivan sileä ja kiiltävä (tämä puoli työstetään yleensä päällispuoleksi) ja toinen ennemminkin mattapintainen ja epätasainen.

Satiinisidos

Toisin kuin palttinasidoksessa, satiinisidoksessa sidospisteet sijaitsevat toisistaan kaukana. Satiinisidos on yksi kolmesta perussidoksesta (palttina, toimikas ja satiini). Satiinisidoksesta syntyy kangas, joka on tiivis, hohtava ja hyvin laskeutuva. Riippuen siitä, miten loimi- ja kudelangat on yhdistetty toisiinsa, muodostuu erilaisia kankaan puolia. Loimisatiinissa loimilangat ovat kankaan oikealla puolella. Kudesatiinissa kudelangat ovat kankaan oikealla puolella. Satiinikudoksella valmistettuja kankaita ovat esimerkiksi satiini ja duchesse.

Scotchguard

Likaa ja vettä hylkivä viimeistys.

Seersucker

Puuvillakangas, jossa on vuorotellen sileitä ja rypytettyjä kangaskaistaleita. Rypytetyt kaistaleet syntyvät käyttämällä erilaisia loimilangan jännitteitä tai jälkikäteen lisäämällä kuituja turvottavia ainesosia.

Seinävaatekuvio

Haalistuneen värinen konservatiivinen kuvio, joka on vanhojen seinävaatteiden tyylinen. Tyypillisiä koristekuvioita ovat ornamentit.

Selkätamppi

Lyhyt vyö, joka lisätään takkien ja jakkujen selkään koristeeksi ja leveyden säätämiseksi.

Selluloosa

1.)Kasvikuitujen tärkein perusraaka-aine.2.)Selluloosatekokuitujen tärkein perusraaka-aine. Selluloosakuituja ovat esimerkiksi viskoosi, modaali, lyocell, kupro, asetaatti, triasetaatti.

Setalana

Setalana on erityisestä sekoituksesta, jossa on 70 % uutta villaa (erikoishienoa merinovillaa), 20 % silkkiä ja 10 % kashmiria, valmistettujen neulosten kauppanimi. Siinä yhdistyvät kaikkien kolmen laadun hyvät ominaisuudet.

Seviotti/cheviot

Karstalanka- tai kampalankakangas, joka on hyvin kestävää. Käytetään puvuissa, jakkupuvuissa ja takeissa.

Shetland

Shetland on tweedin tapainen karkea villakangas. Sen sidos on tavallisesti 4- tai 6-vartinen toimikas tai kalanruototoimikas.

Sidoskaava

Pienin sidosyksikkö, joka toistuu jatkuvasti. Yleisnimitys pienimmälle, toistuvalle kuvioyksikölle.

Sidoskreppi

Kankaalle on tyypillistä rakeinen, epätasainen ulkonäkö, joka johtuu sidosteknisistä keinoista, eli kreppisidoksen käytöstä kankaassa. Kauppanimi: hiekkakreppi.

Sifonki

Hyvin ohut, harsomainen ja läpinäkyvä kangas, jossa on sileä, epätasainen päällipuoli ja "rakeinen" tuntu. Sifonkia käytetään yleensä huiveissa, paidoissa ja erityisen hienoissa yöasuissa. Se valmistetaan useimmiten korkealaatuisesta puhtaasta silkistä tai tekokuituisista yhtäjaksoisista langoista.

Silkin keitto

Raakasilkin väriaineen poistaminen. Tästä aiheutuva painon väheneminen voidaan tasapainottaa kuormittamalla silkki lopuksi.

Sikarihousut

Housumalli, jossa on kapea lantio, kapeat reidet ja suorat lahkeet.

Silkin keittäminen

Raakasilkkiä käyttämällä kankaat ja neuleet ovat pinnaltaan kovia ja karheita. Kun kangas keitetään miedossa suolalipeässä, langassa oleva serosiini irtoaa.

Silkki

Puhdas silkki on lumoavimpia luonnonlaatuja, joka on omiaan elegantteihin yhdistelmiin, mekkoihin, paitapuseroihin ja neulosmuotiin, oli se sitten yksiväristä, painettua, neulottua tai kudottua. Luonnonsilkin pesu (mill wash) antaa kankaalle erityisen viileän ja pehmeän tunnun ja mattapinnan. Puhdas silkki on kiiltävää, hienoa ja sulavaa ja sillä on hyvä lämmön ja kylmyyden eristyskyky sekä hyvä kosteudenimukyky. Puhtaasta silkistä valmistetut kankaat ja neulokset ovat kauniita, arvokkaita ja miellyttäviä yllä. Silkkiä käytetään monissa erilaisissa kankaissa.

Silkkisatiini

Arvokas satiinisidoksinen kangas, jossa on sileä pinta ja loistava kiilto.

Silmu

Perusloimen ja peruskuteen lisäksi sidokseen lisättävän lankajärjestelmän peruskankaan pinnalle muodostamat nukkalenkit.

Silmuinen plyysi

Neulos, joka on hyvin pehmeä. Valmistuksessa käytetään ylimääräistä pörrölankaa, jonka ansiosta toisella puolella on säännöllisiä silmuja.

Silmukka

Silmukka on neulosten perusyksikkö, joiden avulla neulokset on rakennettu yhdestä lankajärjestelmästä.

Silmukkatiheys

Silmukkarivien lukumäärä per 10 cm. Tärkeä tunnusmerkki tasoneuloksen tasaisen laadun varmistamiseksi.

Silmukointi

Silmukoitu sauma sopii sellaiseen kohtaan, jossa yhdistetään kaksi kerroksen suuntaista reunaa. Reunoja ei päätetä, vaan ne siirretään siimalle tai ohuille pyöröpuikkojen taipuisalle väliosalle. Silmukointi tehdään neuleen omalla langalla ja kanavaneulalla.

Silonahka

Pehmeä, kiiltävä nahka lampaan- tai vuohennahkasta. Käytetään perinteisesti käsineiden valmistukseen.

Singletrikoo (neulostyyppi)

Engl. single jersey. Eräs pidetyimmistä muotilaaduista sitten t-paidan keksimisen. Hienokudoksinen ja liikkeisiin mukautuva, ohuen silmukkakuvansa ansiosta hengittävä ja erityisen pehmeä iholla. Singletrikoo on kaikkien näiden hyvien ominaisuuksiensa ansiosta ihanteellinen materiaali paitoihin, alusvaatteisiin, yöasuihin sekä urheilu- ja lastenvaatetukseen.

Sintsi

Puuvillakangas, jonka pinta on hyvin kiiltävä. Kiilto saadaan aikaan pinnan vahaamisella ja kalenteroinnilla. Samalla kankaasta tulee likaa ja vettä hylkivä. Käytetään urheiluvaatteissa ja sisustuskankaana.

Sivutasku

Vaakasuora tere- tai läppätasku.

Skottiruutu

Villa- tai puuvillakangas, jossa on suuret ruudut ja voimakkaat värit.

Slipon

Suora takki, jossa on raglanhihat tai pudotettu hartialinja. Peitetty nappilista ja pienet kauluskäänteet.

Slipoveri/pujoliivi

Hihaton neule, jossa on V-pääntie tai pyöreä pääntie. Käytetään paitojen ja paitapuseroiden päällä.

Smirgelöinti

Collegepuseroiden tai paitojen pintakäsittely, joka saa aikaan miellyttävän, pehmeän tunnun.

Softshell

Softshell-takit ovat yleensä hyvin kevyitä ja mukavia. Niissä on kahden kerroksen edut: ulkopuolella yleensä tuulenpitävä toiminnallinen kangas ja sisäpuolella kosteutta johtava fleece tai ohut veluurikangas.

Somistenauha

Kuvioitu nauha puuvillasta, silkistä, villasta tai tekokuiduista; kangasta tai neulosta.

Soopeli

Turkiseläin Siperiasta, joka kuuluu näätäeläimiin. Turkista tehdään vaatetusturkiksia, jotka ovat hyvin hienoja.

Sparkling-efekti

Perlon- tai nylonlankoja käyttämällä vaate kimaltelee voimakkaasti päivän- tai keinovalossa.

Spencer-takki

Vartalonmyötäinen, lyhyt vyötärömittainen takki.

Stone washed/kivipesty

Farkkukankaan käsittely, jossa valmiiksi ommellut vaatteet pestään hohkakivien kanssa. Käsittelyn ansiosta vaate näyttää käytetyltä.

Stoolakaulus

Kaulus, joka peittää hartiat kuten stoola.

Stretch

Kankaat, joista tehdään joustavia elastisten kuitujen avulla. Kangas voi olla joustavaa leveys- tai pituussuuntaan tai molempiin suuntiin.

Super wash

Puhtaasta uudesta villasta tehtyjen tuotteiden viimeistysmenetelmä. Villasta tulee vanumaton ja helppohoitoinen, jolloin se voidaan pestä 30 °C hienopesuohjelmalla. Super wash -viimeistys on pysyvä, eikä se muuta puhtaan uuden villan ominaisuuksia.

Supima®

Supima on lyhenne sanoista "Superior Pima", erityisen pitkäkuituinen (ELS) puuvilla. Nimeä käytetään tekstiileistä ja vaatetuksesta, jotka on valmistettu 100-prosenttisesta amerikkalaisesta Pima-puuvillasta ja jota kasvattajaorganisaatio kontrolloi jatkuvasti. Piman hienous ja pidempi kuitu tekevät siitä premium-tason puuvillakuidun. Sitä käytetään hienompien lankojen kehräämiseen, joista kudotaan tai neulotaan huippulaadukkaita materiaaleja. Puuvillan erityisen pitkien ja hienojen kuitujen ansiosta kaikki tästä puuvillasta valmistetut tuotteet ovat ensiluokkaisen ihoystävällisiä, miellyttävän pehmeitä, tunnultaan vilpoisia, kosteutta hyvin imeviä ja hengittäviä. Supima on lisensoitu kauppanimi.

Syklodekstriini

Molekyyli, joka pystyy vangitsemaan ja kiinnittämään sisäosansa onttoon tilaan hajuja. Nämä molekyylit kiinnitetään tekstiileihin. Jos vaatteisiin kiinnittyy epämiellyttäviä hajuja, molekyylit vangitsevat ja neutralisoivat nämä hajut. Pesussa molekyylien ontot sisätilat puhdistuvat.

Sympatex

Käytetään erityisesti vapaa-ajan vaatteissa. Esimerkiksi Sympatex-takit ovat vettähylkiviä, tuulenpitäviä ja hengittäviä.

Säikeisyys

Kudonnaisessa käytettyjen yksittäisten säikeiden lukumäärä.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi