Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
P
Paikkatasku

Päälle ommeltu tasku, joka on tikattu reunoiltaan. Jos taskunsuussa on läppä, kutsutaan taskua läppätaskuksi.

Painanta

Painannassa etukäteen vaaleaksi värjättyihin tekstiileihin painetaan tummempia värejä.

Paitajakku

Jakku, jossa on väljä leikkaus ja paitakaulus. Joskus myös päälle ommellut taskut, kaarrokkeet ja sivuhalkiot.

Panama

Åbent vævet stof, der på grund af panama-bindingen, en flertrådet lærredsbinding, har en fremtrædende kvadratformet bindingsstruktur (afledt fra Lærredsbinding).

Paitamekko

Mekko, jonka yläosa on paitapuseromallinen ja hameosa leikkaukseltaan suora tai leveä. Nappilista on vain yläosassa tai helmaan asti. Mekon kanssa käytetään vyötä.

Paitapusero

Miesten paitaa jäljittelevä pusero, jossa on suora leikkaus, kalvosimet, paitakaulus ja nappilista.

Paletot

Elegantti, yksi- tai kaksirivinen lyhyt päällystakki, jossa on sametilla päällystetyt kauluskäänteet. Vyötäröltä kavennettu leikkaus ja läppätaskut.

Paljetasku

Päälle ommeltu, hyvin tilavat tasku. Taskukappaleisiin on tehty sivuille laskokset, minkä ansiosta taskut näyttävät runsaammilta.

Paljetti

Pieni, kimmeltävä muovilevy, jota käytetään koristeena naisten vaatteissa. Hohtavat paljetit neulotaan tai liimataan kiinni ja ne antavat vaatteelle kuin vaatteelle ilmeikkään säväyksen.

Pallohame

Hameen leveys kapenee vyötärölle ja helmaan, jolloin hame pullistuu keskeltä ulospäin.

Pallolinja

Pallolinjaisissa vaatteissa on pyöreät linjat. Tyypillisiä pallolinjaisia vaatteita ovat pusero ja maihinnousutakki. Pudotettu hartialinja sekä pyöreästi laskeutuvat raglanhihat. Säätönyöri vyötäröllä tai helmassa ovat pallolinjalle tyypillisiä.

Palmikkokuvio

Neulekuvio, jossa silmukat ristitään niin, että syntyy palmikko.

Palttinasidos

Vanhin ja myös yksinkertaisin sidos. Loimi ja kudelangat risteilevät toistensa yli ja ali.

Panama

eli natté. Panamasidoksisten kankaiden yleisnimitys. Kangas näyttää aivan kuin suurennetulta palttinalta, sillä siinä yhden langan asemesta aina juoksee kaksi tai useampia kude- ja loimilankoja samalla tavalla.

Panne-sametti/sileä sametti

Voimakaskiiltoinen, filamenttilangoista valmistettu sametti. Kankaan nukka silitetään tai painetaan toivottuihin kuvioihin valmistuksessa. Toisin kuin perinteinen sametti, panne-sametti ei ole kudottua vaan neulottua, minkä ansiosta se on kahteen suuntaan joustavaa ja venyvää.

Pareo

Suuri kietaisukangas rannalle. Pareossa on uima-asuun sopivat kuviot, ja se voidaan kietoa lanteille tai rinnan korkeudelle.

Parkkumi

Alun perin yhdeltä puolelta nukatun puuvillakankaan nimitys, nykyään nimitystä käytetään myös nukatuista puuvilloista

Patenttineulos (ks. myös puolipatentti) (neulostyyppi)

Patenttineuloksessa neulalle ei muodosteta uutta silmukkaa, vaan neula pujottuu edellisen kerroksen jo neulotun silmukan läpi, jonka lisäksi koukkuun jää myös uusi lankalenkki. Seuraavalla rivillä muodostetaan silmukka, jolloin neulalla olevat silmukka ja lenkki pudotetaan neulan pään yli. Patenttineulos on tiheämpi ja paksumpi kuin muut neulokset ja sillä on taipumus venyä.

Peau de pêche

Ransk. = persikkaiho. Nukitettu ja smirgelöitypintainen kangas, jossa persikkamainen pinta.

Peleriinihiha

Melko pitkä, kellomaisesti laskeutuva hiha.

Peleriinikaulus

Irtonainen tai kiinteä viittakaulus, joka reunustaa olkapäitä, käsivarret ovat osittain kauluksen peitossa.

Pellava

tekstiiliraaka-aine, jota saadaan pellavakasvin varresta. Pellavakuidut koostuvat 70-prosenttisesti selluloosasta, loppuosa on pektiiniä. Molemmat osat tuovat kuidulle jäykkyyttä, kestävyyttä, kiiltoa ja imukykyä. Pellavaa käytetään samoin kuin puuvillaa joko yksin tai yhdistettynä teko- tai muihin luonnonkuituihin. Pellava on tunnultaan tiiviimpää ja viileämpää kuin puuvilla, ja se myös kykenee imemään kosteutta puuvillaa enemmän ja nopeammin. Pellava sopii erinomaisesti kesävaatteisiin, koska kuiturakenne ei pysty säilömään lämpöä, vaan tuntuu mukavan vilposalta.

Pellavakasvi

Pellava on yksi ihmiskunnan vanhimmista hyötykasveista. Se on erityisen kestävä, joten viljelmillä ei yleensä tarvitse käyttää ympäristölle haitallisia torjunta-aineita. Tästä "runkoniinestä", joka on yleensä haaleankeltaista, saadaan luonnonkuitu pellavaa. Pellavakuitu on kestävä ja siinä on ylellinen hohde. Muodin maailmassa – erityisesti luonnonläheisessä muodissa – pellavaa käytetään puseroissa, paidoissa, mekoissa ja puvuissa.

Pepita

Toimikassidoksinen pieni ruudutus, tyypillisesti mustavalkoinen, vrt. kukonaskel.

Pesu

Monet villa- ja puuvillalangat pestään vielä neulonnan jälkeen. Pesulla saavutetaan pehmeämpi tuntu ja saadaan neulokseen runsautta.

Petticoat

Runsas alushame, jossa on tyypillisesti hiukan näkyviin tuleva pitsihelma, röyhelöitä ja koristeompeleita.

Pigmenttiväriaine

Pigmenttivärjäyksen väriaine, jotka lisätään kankaaseen sideaineen avulla. Pigmenttivärjätyt kankaat pestään hienopesuaineella, koska yli 60 asteen lämpötilassa villapesuaineista vapautuu happea, joka tarttuu pigmenttiväreihin.

Piilo-ommel

Neulanjäljet ja langat eivät näy vaatteissa, ne ovat näkymättömiä. Käytetään päärmäyksessä ja pikeerauksessa.

Piilotasku

Takkien ja housujen sisäpuolella oleva tasku, jossa on nappi, neppari tai vetoketjukiinnitys.

Pikee/piqué (neulostyyppi)

Piqué (kirjoitetaan usein myös pikee) on kevyt materiaali, jossa on vohvelimainen tai vakomainen pinta. Pinta tuntuu iholla hyvin kevyeltä ja miellyttävältä. Rakenteensa ansiosta pikee on erityisen imukykyistä. Näiden hyvien ominaisuuksiensa vuoksi neulottua pikeetä käytetään erityisesti urheilullisiin paitoihin ja puseroihin ja käsi- ja kylpypyyhkeisiin. Pikeeneulos on klassisten pikeepaitojen tyypillinen materiaali.

Pikeepaita

Pusero, jossa ei ole vetoketjua. Paitakaulus ja lyhyt nappilista.

Pillihousut

Ihonmyötäiset housut, joissa ei ole prässejä.

Pilottipaita

Vartalonmyötäisesti leikattu miesten paita, jossa on päälle ommellut taskut ja olkapoletit.

Pilottitakki

Nahkainen takki, jossa on edessä kaksoistaskut ja vasemmassa hihassa pieni tasku. Takissa on usein koristekarvakaulus, joka on irrotettava.

Pima Cotton -puuvilla

Erityisen hieno, pitkäkuituinen puuvilla Perusta. Kuitujen suojaamiseksi Pima Cotton poimitaan käsin.

Pinnoitus

Luonnollisia tai synteettisiä ainesosia lisätään kankaaseen. Tämän jälkeen ne kiinnitetään lämpökanavaan.

Pitkä jakku/frock coat

Kaksirivinen, polvimittainen ja vyötäröltä kavennettu miesten jakku. Tyypillisesti kiinni ommeltu helmalieve. Valmistetaan tummasta kankaasta ja käytetään nykyään kapeiden housujen kanssa myös naisten vaatetuksessa.

Pitkä liivi/Chasuble

Pitkä naisten liivi, neulosta tai kangasta. Pidetään ilman vyötä.

Plastron

Plastron on huivimainen, kaulaan ja rinnalle kravatin tavoin tuleva miesten asuste. Sitä käytetään juhlapukeutumisessa ŝaketin kanssa. Plastron valmistetaan joko itse sidottavana tai valmiiksi sidottuna versiona.

Plateeraus/päällystys (neulostyyppi)

Plateeraus/päällystys (neulostyyppi) Erityinen tekniikka, jossa yksi lanka peitetään toisella. Tyypissä erotellaan kaksi eri mallia: a) laatupalmikointi, jossa käytetään materiaalin erilaisia ominaisuuksia hyväksi (villa päällä ja puuvilla sisäpuolella). b) väripalmikointi, jossa eri värejä peittämällä syntyy kuvioefekti = vanissé.

Plisee

Kapea pystyssä oleva tai laakea, pysyvästi kiinnitetty laskos.

Pliseerattu hame

Kellohame, jossa on prässätyt myötälaskokset. Niistä hame saa viuhkaa muistuttavan ulkonäkönsä.

Poikkiripsi

Ripsisidoksinen kangas, jossa on saman- tai erilevyisiä ripsiviivoja, jotka kulkevat kankaan leveyssuuntaan. Kankaassa kude on niin tiheässä, että se sulkee loimen täydellisesti sisäänsä.

Poimutelma

Koristeellinen poimutettu kaitale, joka tehdään joko yksinkertaisesta tai kaksinkertaisesta kankaasta. Kaitale voi olla keskeltä, läheltä reunaa tai aivan reunasta poimutettu ja kiinnitetty kappaleeseen.

Poimuttaminen

Kangas kerätään pehmeille laskoksille kullekin tyylille ominaisesti. Käytetään antamaan vaatteelle muotoa tai vaatteen koristuksena.

Poltto

Puuvillan viimeistysmenetelmä. Kankaan pinnasta ulospistävien kuitupäiden polttaminen liekkipolttokoneella. Kankaasta tulee näin sileämpi, eikä se nyppyynny yhtä helposti.

Poltto/gaseeraus

Kankaan tai langan pinnasta ulospistävien kuitupäiden polttaminen liekkipolttokoneella. Näin kankaasta tulee kiiltävämpi ja vähänöyhtäisempi.

Polttopainettu kangas

Sekakuitulangoista (esimerkiksi selluloosa- ja tekokuitulanka) tehty kangas, jossa osa kuiduista syövytetään pois kuvioiden mukaisesti. Tuloksena on kangaspohjalla läpikuultava kuvio.

Polvihousut

Kapeat housut, joissa on kiinteä vyötärönauha. Toisin kuin knickerbocker-housuissa, kangas ei valu lahkeensuiden päälle, koska leikkaus on kapea.

Polyamidi

Näiden synteettisten kuitujen valmistuksessa käytetään sellaisia raaka-aineita kuin maaöljy ja typpi, jotka muunnetaan kemiallisesti. Polyamidi on täyssynteettinen kuituaines, jota tekstiilituotteiden valmistuksessa usein käytetään sekoituksissa luonnonkuitujen (villan, pellavan, puuvillan) kanssa. Polyamidin silmiinpistävimpiä ominaisuuksia ovat lujuus ja muotonsapitävyys. Tunnetuimmat valmistajamerkit ovat Perlon ja Nylon.

Polyesteri

Valmistus: vrt. polyamidi. Polyesteri on täyssynteettinen kuituaines, jota tekstiilituotteiden valmistuksessa usein käytetään sekoituksissa luonnonkuitujen (villan, pellavan, puuvillan) kanssa. Polyesterin silmiinpistävimpiä ominaisuuksia ovat lujuus ja muotonsapitävyys. Tunnetuimmat valmistajamerkit ovat Trevira ja Diolen.

Polynosic

"Polymere non synthetic" ovat modifioituja viskoosi-erikoiskuituja, joiden ominaisuudet vastaavat suunnilleen puuvillaa ja selluloosapohjaisia tekokuituja. Polynosic on modaalikuitujen alaryhmä. Modaaliin verrattuna polynosicilla on kaksi etua: parempi lujuus ja pienempi venyvyys. Kuituja voidaan merseroida. Kankaat muistuttavat ulkonäöltään, tunnultaan ja laskeutuvuudeltaan pestyä silkkiä, mutta ovat edullisempia.

Poncho

Viittamainen, hihaton takki, joka on alun perin osa meksikolaisten kansallispukua. Leikkaus on hyvin yksinkertainen – kyse on neliönmallisesta kudonnaisesta tai neuloksesta, jossa on halkio pääntienä.

Pongé

Kevyt, sileä palttinasidoksinen kangas puhtaasta luonnonsilkistä. Silkki keitetään, mutta sitä ei kuormiteta.

Popliini

Hienosäikeinen, palttinasidoksinen kangas, jossa on sileä pinta ja hyvät käyttöominaisuudet. Popliinia käytetään erityisesti urheilullisiin paitoihin ja paitapuseroihin sekä takkeihin.

Pudotettu hartialinja

Hartialinja ylittää hartiat, jolloin hihasauma on pitkällä käsivarren päällä.

Puhdas uusi villa

Arvokas luonnonkuitu, jota saadaan keritsemällä lampaasta. Alkuperämaita ovat mm. Australia, Uusi-Seelanti ja USA.

Puhvihihat

Lyhyet, runsaat hihat, joissa on nauhat.

Puku

Puku-nimitystä käytetään sekä miesten että naisten vaatetuksesta. Miehillä ja pojilla puku koostuu pikkutakista ja housuista. Materiaali, malli ja yksityiskohdat valitaan kunkin tilaisuuden mukaan. Kaksiosainen puku voidaan täydentää liivillä kolmiosaiseksi. Yhdistelmäpuvussa pikkutakki, housut ja mahdollinen liivi on valmistettu eri materiaaleista. Klassisissa malleissa väri, kuvio, leikkaus ja yksityiskohdat on sovitettu toisiinsa. Nykymuoti sallii rennomman ulkoasun, ns. cross-dressingin eli tyylien yhdistämisen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi elegantin ja urheilullisen tyylin yhdistämistä, kuten samettisen irtotakin pukemista farkkujen seuraksi.

Puolipatenttineulos (neulostyyppi)

Puolipatentti- eli puolikertoneuloksessa joka toinen silmukkarivi muodostuu 1 x 1 joustinneuloksesta ja joka toinen silmukoista ja kertolenkistä. Etupuolella näkyy selväpiirteisiä, lievästi kaartuvia oikeita silmukoita ("patentti"). Neulostyyppiä käytetään erityisesti paksujen talvineuleiden neulontaan.

Purjehdustyyli

Merimiestyyliä tulkitaan tässä tyylisuuntauksessa hiukan toisin. Tyylissä käytetään 1920- ja 1930-lukujen tyylielementtejä.

Pusakka

Lyhyt jakku, jossa on miellyttävä väljyys, kalvosinhihansuut ja vyötärökaitale.

Puuvilla

Kasvikuiduista valmistettu tekstiilien raaka-aine, jota tehdään subtrooppisten puuvillakasvien siemenkuiduista ja joka koostuu 90-prosenttisesti selluloosasta. Materiaalin laatuun vaikuttavat alkuperämaa, puhtaus, hienous ja pehmeä tuntu. Puuvilla ei vanu, se on kestävää, ihoystävällistä, kuumuudenkestävää, kosteutta imevää ja on helppoa puhdistaa. Puuvilla kuitenkin kutistuu pesussa (tätä voidaan estää sanforoinnilla), siinä on himmeä pinta (jota voidaan estää nukan polttamisella), kiilloton ulkoasu (jota voidaan estää merseroinnilla) ja sillä on taipumus rypistyä (jota voidaan estää erilaisilla käsittelyillä). Tyypillisiä puuvillakankaita ovat batisti, biber, damasti ja sametti.

Puuvillamerkki

Puhtaasta puuvillasta tehtyjen tekstiilien yksiselitteiseksi tunnistamiseksi tarkoitettu, kansainvälisesti suojeltu puuvillamerkki. Tunnistamisen lähtökohtana on hyvä laatu. Merkkiä ei saa käyttää kuitusekoitusten yhteydessä.

Pyramidiommel

Ommel lähtee pääntiestä ja kulkee suoraan tai kaarevasti sivusaumaa kohti.

Pystykaulus

Perinteisen korkean, jäykän pystykauluksen etukulmat on taivutettu. Nykyään muotisuunnittelijat tekevät yhä uusia tulkintoja tästä 1800-luvulla kehitetystä, hyvin muodollisesta kaulustyypistä.

Pysyvä prässi

Prässi, joka kestää. Saatu kankaaseen uuden villan kemiallisella käsittelyllä.

Pyörökuvio (neulostyyppi)

Kuviointitapa, jossa kudotaan eri värejä vuorotellen peräkkäin.

Pyöröneulos

Pyörökoneessa neulat ovat sylinterin kehällä. Pyörökoneessa valmistetaan collegepaita- ja paitaperuskankaat.

Päälle ommellut taskut

Taskumalli, joka ommellaan vaatteen päälle näkyviin verrattuna sisätaskuun. Päälle ommeltuja taskumalleja voivat olla listatasku, teretasku, läppätasku, paljetasku – ks. kyseisten sanojen kohdalta.

Päällepainatus

Toisin kuin suorassa painossa, joka tehdään värjäämättömälle, valkoiselle pohjalle, päällepainatus tehdään etukäteen värjätylle kankaalle.

Päällyshame

Käytetään toisen hameen päällä, joka on näkyvissä. Päällyshame on kiinteä tai irrotettava.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi