Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
M
Madras

Palttinasidoksinen puuvillakangas, hyvin hieno. Melko suuria, järjestelmällisiä ruudutuksia. Madras-kankaissa ei koskaan käytetä valkoista väriä, ja kuosissa ei ole kontrasteja.

Maihinnousutakki

Urheilullinen, polviin tai reisiin ulottuva takki, jossa on nauhakuja vyötäröllä, hihansuissa, hupussa ja helmassa. Usein palje- ja vetoketjutaskut.

Mandariinikaulus

Pystykaulus, jossa kappaleet on usein muotoiltu edestä siten, että kaulus kallistuu hiukan sisäänpäin yläreunaa kohti.

Marengo

Villakangas, jossa on 2–5 % valkoisia kuituja, jotka näkyvät pisteinä; muu kangas on tummasävyinen.

Marlene-housut

Näyttelijä Marlene Dietrichin mukaan nimensä saaneet housut. Dietrich oli ensimmäinen, joka käytti tällaisia suoria, leveitä housuja. Tyypillistä housuille ovat vyötärölaskokset ja käännetyt lahkeensuut.

Matelassé

Ransk. matelasser = verhoilla. Kaksinkertainen, täytekuteella pehmustettu kuviollinen kangas, joka kudotaan useista eri raaka-aineista. Siitä tehdään aamutakkeja, naisten päällysviittoja jne.

Membraani

Hyvin ohut kalvo, joka on päällyskankaan ja vuorin välissä. Ulkovaatteet saavat kalvon ansiosta tuulen- ja vedenpitävyyttä ja ovat silti hengittäviä.

Merimiespaita

Paidan tunnusmerkkinä on hartioiden levyinen merimieskaulus, jonka päät solmitaan usein kravatin tapaan. Väreinä ovat valkoinen ja sininen.

Merimiestyyli

Merimiesten vaatetuksen innoittama tyyli, jolle ovat tyypillisiä valkoisen ja sinisen värin käyttö sekä raitakuviointi. Kultaiset napit sekä merenkulkuun liittyvät elementit, kuten ankkurit ja köydet, sekä kaulan ympärille sidottavat huivit ovat tyylille tärkeitä.

Merimiestyylinen takki

Reiteen ulottuva, yleensä kaksirivinen takki. Tyypillisiä ovat lisäksi leveä, käännetty kaulus ja vyötäröltä kavennettu leikkaus. Taskut vatsan tai vyötärön korkeudella.

Merino

Tätä villatyyppiä saadaan merinolampaasta, ja se on hieno- tai hyvin hienolaatuista. Se on hyvin kiharaista ja siinä on pehmeä tuntu. Merino on hyvin arvokas villa.

Merinolampaan nappanahka

Eräs parhaimmista nahkalaaduista koko maailmassa – hyvin kevyt, pehmeä ja kestävä käytössä.

Merserointi

Puuvillalankojen ja -kankaiden käsittely natronlipeällä. Merseroidulla puuvillalla on paremmat kutistumattomuus-, siliämis- ja lujuusominaisuudet sekä kauniimpi kiilto kuin merseroimattomalla.

Metsästystyyli

Perinteisen englantilaisen metsästysvaatetuksen inspiroima tyyli. Tärkeitä tyylielementtejä ovat ratsastustakki, ratsastushousut, ratsastussaappaat, liivit sekä tyypilliset englantilaistyyliset kuvioinnit.

"Metsästäjänpellava"

Palttinasidoksinen kangas pellavasta, puolipellavasta tai puuvillasta. Erilaisia vihreänsävyjä langoissa käyttämällä syntyy meleerattu ulkonäkö.

Mikrokuitu

Tekokuitu, joka kuuluu polyesteri- tai polyamidiryhmään. Hyvin hienot filamentit. Hienouden tulee olla pienempi kuin 1dtex (10 000 m yhtä kuitua painaa 1g). Edut: kuidut kuuluvat kestäviin kuituihin, ne ovat hyvin pehmeitä ja niissä on silkkinen tuntu.

Milano rib (neulostyyppi)

Kuviointitapa, jossa oikea/oikea-rivi ja kaksi oikea/nurja-riviä vuorottelevat. Oikea/oikea-rivi painetaan ulkopuolelle, jolloin neulos vaikuttaa "poikkiraidoitetulta". Hyvin vakaa, luja neulos.

Mill cure

Engl. mill = mylly, cure = käsitellä. Viimeistysmenetelmä. Saavutettavat ominaisuudet: silittämättä siisti, muotonsapitävä ja pestävä. Kangas kyllästetään jo ennen valmistusta erityisellä keinohartsilla ja kuivataan sen jälkeen korkeassa lämpötilassa. Menetelmässä kuidut muodostavat keinohartsin kanssa uusia molekyylisidoksia. Kangas saa edellä mainitut ominaisuudet; puuvillan käyttöominaisuudet eivät käytännössä muutu.

Mille fleurs

Ransk. mille fleurs = tuhat kukkaa. Hyvin tiheään järjestetyt kukat, jotka ulottuvat koko kankaan alueelle.

Mill washed

Urheilullisten kankaiden käsittely. Päälliskangas pestään kudonnan yhteydessä useita kertoja. Tämä pesu estää lisäkutistumista ja antaa kankaalle pehmeän tunnun ja rennonnäköisen pinnan.

Modaali

Modaali kuuluu selluloosatekokuituihin, ja sitä kutsutaan usein parannelluksi viskoosiksi, koska kuidut ovat sitä pehmeämpiä ja samalla kestävämpiä. Modaalissa on viskoosia parempi repeämisen- ja hankauksenkesto. Modaalikuiduilla on myös samankaltaisia ominaisuuksia kuin puuvillalla, ja näitä kahta käytetään usein sekoituksena valmistettaessa arvokkaita laatutuotteita. Modaali antaa puuvillalle elegantin tunnun ja hienon kiillon.

Mohair

Mohairiksi kutsutaan pitkäkarvaista, hienopörröistä angora-vuohen villaa (ei pidä sekoittaa angoraan, angora-kanista saatavaan villaan). Mohair on miellyttävän kevyttä ja todella lämmintä. Sitä käytetään hienoihin neulepuseroihin ja huiveihin.

Moiré

Ransk. moiré = läikähtely, väikyntä. Useimmiten silkki- tai tekokuitukangas. Tyypillistä kankaalle on kuviointi, joka muistuttaa puun syitä tai aaltoja. Kankaat on kalanteroimalla tehty läiskittäisesti valoa heijastavaksi.

Mokkanahka

Nahka, jossa on samettinen pinta. Saadaan eläimen vuodan alapinnasta. Sitä käytetään erityisesti hienostuneissa naisten ja miesten nahkavaatteissa sekä eleganteissa kengissä.

Mokkasiinit

Korottomat, pehmeät kengät villinahkasta. Kengät juontavat juurensa Pohjois-Amerikan intiaanien jalkineisiin. Hyvin joustava pohja.

Monikäyttötasku

Monikäyttötaskulla on monta käyttötarkoitusta, tämän mahdollistavat useammat taskunsuut ja sulkemistavat.

Monivärinen lanka

Kampavillassa tai vanussa, eli ennen varsinaista kehruuta eriväriseksi värjätty materiaali (esimerkiksi 50 % ja 50 % mustaa saa aikaan harmaaefektin). Ei pidä sekoittaa mouliné-lankoihin.

Montana-pääntie

Leveä kaulus, joka kehystää dekolteeta ovaalinmuotoisena ja sitä korostaen.

Mouliné-kangas

Täplikäs kangas, joka syntyy käyttämällä kerrattuja mouliné-lankoja (erivärisistä langoista koostuvia kerrattuja lankoja).

Mouliné-lanka

Kerrattu lanka erivärisistä yksittäissäikeistä. Väriefektiä käytetään kuviointina. Mouliné-efekti voidaan saavuttaa myös käyttämällä neulontakoneessa erivärisiä lankoja. Ei tule sekoittaa monivärisiin lankoihin.

Multi Gauge (neulostyyppi)

Erityinen neulostyyppi, jossa yhden neuloksen sisällä yhdistetään eri neulajakoja. Valmistukseen tarvitaan erityisiä konetyyppejä.

Muotolaskos

Kiilan muotoinen laskos, joita käytetään olkapäillä, rinnan kohdalla, vyötärön kohdalla ja hameen- tai housunvyötärössä, jotta vaate muotoutuu ja mukautuu vartalon linjoihin.

Muotosauma

Kädentiestä tai hihan kiinnityskohdasta lähtevä sauma jakkupuvun jakun, mekon ja bleiserin etukappaleissa. Kaareva linja kulkee vyötärölle tai helmaan saakka. Muotolaskoksia rinnan kohdalla ei tarvita, ja siluetista tulee vartalonmyötäinen.

Musliini

Musliini on löyhästi kudottu kangas puuvillasta, villasta tai viskoosista. Kankaan laadulle on tyypillistä pehmeä, näkymätön kuituhaiven pinnalla. Musliinikankaat ovat erityisen kevyitä ja ilmavia, joten niitä käytetään yleisimmin kesävaatteissa.

Musliini (harsokangas)

Palttinasidoksinen puuvillakangas. Loimi- ja kudelankojen hyvin löysästä kudonnasta syntyy kankaalle tyypillinen rakenne.

Mustalaistyyli

Vaatetustyyli, johon kuuluu folkloristisia elementtejä, kuten kerroshelmahameet ja röyhelöt. Vaatteissa on myös runsaasti erivärisiä painatuksia. Saanut inspiraationsa mustalaisheimoilta. Tyylinmukaisina lisäasusteina käytetään hopeakoruja ja kiliseviä ketjuja.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi