Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
L
Laamankarva

Laamat elävät Etelä-Amerikassa, Andien ylätasangoilla äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa. Nämä niin sanotut kamelilampaat, jotka polveutuvat villeinä elävistä guanakoista ja vikunjoista, ovat pienempiä kuin kamelit, mutta suurempia kuin alpakat. Villaa saadaan naaraspuolisista eläimistä. Laama voidaan keriä vain joka toinen vuosi, joten sen silkkinen villa on hyvin arvokasta ja harvinaista. Villan luonnollinen väri voi vaihdella valkoisesta mustaan ja tummanruskeasta punaisenruskeaan. Turkki suojaa laamoja äärimmäisissä lämpötiloissa, ja laamanvillan lämpötilaa tasaavista eduista hyötyvät myös ihmiset. Villan tarjoama lämpö on tasapainottavaa ja luonnollista. Lisäksi villa hylkii likaa ja vettä.

Laatumerkki

Piktogrammi, joka annetaan tarkoin määritellyt laatuvaatimukset täyttäville tuotteille. Esimerkkejä laatumerkeistä ovat puuvilla- ja pellavamerkit, villamerkki sekä silkki- ja tekokuitumerkit.

Lahkeensuojus

Yleensä 1,5 cm leveä, ommellaan lahkeensuuhun kankaan nurjalle puolelle. Estää housujen hankautumisen puhki.

Lambswool/karitsanvilla

Ensimmäistä kertaa kerityn karitsan villa (ensikerintä), joka on keritty alle 7 kuukauden ikäisestä eläimestä. Kuiduissa on yhä ohut kärki, ne ovat pehmeitä ja ne kihartuvat kevyesti.

Lamee

Kangas, jossa on metallilankoja kuteessa. Kankaassa on hohtava pinta. Loimessa käytetään silkkiä tai puuvillaa.

Laminaatti

Ohut kalvo, joka lisätään päällis- tai vuorikankaaseen tai kovikemateriaaliin. Se tuo kankaalle veden- ja tuulenpitävyyttä ja samalla kangas pysyy hengittävänä.

Lampaanlapahiha

Hihat, jotka ovat hyvin runsaan leveät olkapäältä ja olkavarresta, kyynärvarresta kapeat.

Lancé

Kudonnan aikana käytetystä ylimääräisestä lankajärjestelmästä syntyy brodyyrinkaltaisia kuviointeja.

Lankajuoksu

Lankajuoksut syntyvät, kun neulaa ei käytetä lainkaan tai sitä käytetään väliaikaisesti, ja lanka kulkee nurjalla puolella työstämättä. Lankajuoksut rajataan sivuilta silmukoilla tai lenkeillä.

Lankakreppi

Kiharrettua kreppilankaa käyttämällä syntyy ns. aito kreppi. Kankaalle on tyypillistä epätasainen ja hienorakenteinen pinta.

Lankanumero

Lankanumero ilmaistaan langan massana pituusyksikköä kohti, esimerkiksi numero 15 = 15 m painaa 1g.

Lapiokaulus

Pehmeästi laskeutuva kaulus, joka on puolisuunnikkaan muotoinen.

Lasibatisti

Palttinasidoksinen puuvillakangas, joka on erittäin ohuista langoista ei aivan tiheäksi kudottu batistikangas. Sen vuoksi se on selvästi läpikuultavaa. Se on polttamalla, puristamalla ja appretoimisaineilla saatu sileäksi ja jäykäksi.

Laskostasku

Päälle ommeltu tasku, jossa on terävä poimu tai vastalaskos. Usein läpällä suljettava.

Latistus

Kankaat johdetaan paineen alla kahden valssin läpi; samalla ylimääräiset lankajuoksut voidaan poistaa. Tarkoituksettomat lankajuoksut voivat heikentää laatua.

Lautalaskos

Laskos, joka syntyy, kun laskoksen taitereunat asettuvat vastakkain laskoksen keskellä vaatteen nurjalla puolella.

Leikkaussauma

Vaatteen sauma, jolla korostetaan muotoa.

Lentäjäntakki

Näiden lyhyiden takkien esikuvana ovat olleet lentäjien univormut. Takissa on vetoketju, vyötärönauha ja vinotaskut.

Lepakkohiha

Kimonohihan erikoismuoto. Kainalosta, olkavarren alapuolelta leveäksi leikattu kangas ulottuu vyötärölle tai lantiolle. Rannetta kohti hiha kapenee.

Liberty

Laskoksille aseteltu kangas tai röyhelöinen pitsi. Kiinnitetään vaatteeseen rintakorulla, napilla tai ompelemalla.

Liituraidat

Tummassa villakankaassa vaaleat kontrastiraidat. Lievän nukkaamisen ansiosta raitojen rajat ovat epäselvät.

Liivi

Hihaton vaate. Klassinen liivi on yksi- tai kaksirivinen ja loppuu juuri vyötärön alapuolelle. Helma ja pääntie ovat terävät, kädentiet avarat. Taskut ja koristelut vaihtelevat kulloisenkin muodin mukaan.

Liivihame

Alushameen leveä vyötärö, joka ulottuu vyötärölle saakka ja näin korostaa vyötäröä.

Liivitoppi

Aluspaita, jossa on sisään ommellut, kevyesti tukevat liivit.

Links-linksneulos (neulostyyppi)

Tässä neuloksessa oikea ja nurja silmukkarivi vuorottelevat. Neuloksen molemmat puolet näyttävät samanlaisilta, ja niissä näkyy vain nurjia silmukoita.

Liotus

Selluloosakuiduista tehtyjen kankaiden kutistumisen ehkäisemiseksi kankaat käsitellään alkaalisella liuottimella. Näin syntyvän kontrolloidun kutistumisen pitäisi vähentää varsinaista kutistumista.

Lippuvärit

Kirkkaat värit, joita ei ole sävytetty. Yleensä punainen, sininen, keltainen ja vihreä.

Listatasku

Lista = vahvistettu kangaskaitale, joka on tikattu useaan kertaan. Tämä kaitale ommellaan taskun suulle. Lista näkyy, taskunsuu on peitossa.

Liquette

Jakku, jossa on paidan ominaisuuksia. Sivuhalkiot on pyöristetty, joten jakku istuu elegantisti housujen päällä.

Loaferit

Alun perin college-opiskelijoiden kengät. Loafereissa ei ole nauhoja tai muita kiinnitysmenetelmiä. Loafer on mokkasiinileikkauksinen, usein korkearinnuksinen iltti-päällisjalkine.

Loden

Kestävä karstalankakangas. Kankaissa erotellaan nukitettu loden (painava laatu) ja kudottu loden (kevyt, pehmeästi laskeutuva laatu). Kangas valssataan usein useammissa työvaiheissa, minkä ansiosta kankaasta tulee erityisen säänkestävää. Loden on tyypillinen kangas maalaismuodissa ja sitä käytetään etupäässä takeissa, janker-jakuissa, jakkupuvuissa ja hatuissa.

Loop

Palttinasidoksinen kangas, joka on rennon oloinen. Pinnassa on suuria silmukoita, jotka syntyvät käyttämällä kerrattuja loop-lankoja kuteessa.

Lurex

Lurex on kiiltävä, metallinen efektilanka. Lurex-kuituja käytetään ennen kaikkea yksilöllisissä iltapuvuissa, muodikkaissa bleisereissä, jakkupuvuissa ja paitapuseroissa. Yleensä lurex on pestävä ja puhdistuksen kestävä.

Lycra

Du Pont -nimisen yrityksen tavaramerkki. Hyvin elastiset kuidut kehrätään muiden materiaalien (luonnon- tai synteettisten kuitujen) kanssa. Kangas (esim. puuvilla) saa näin joustavuutta eikä rypisty niin helposti. Elastinen vaate antaa enemmän liikkumavapautta ja sitä on mukavampi käyttää.

Lyocell

Lyocell on selluloosakuiduista tehty uusi keksintö. Kuituja saadaan, kun selluloosa hajotetaan suoraan ja keritään. Liuotin voidaan käyttää melkein kokonaan uudestaan. Tencel oli ensimmäinen lyocellkuitu, jonka brittiläinen yritys Courtaulds toi kuitumarkkinoille.

Lysteri

Kankaiden kiiltoa kuvaava nimitys.

Lystriini

Palttinasidoksinen kampalankakangas. Kankaan kiiltävä ulkonäkö ja lähestulkoon täydellinen rypistymättömyys syntyvät mohair- tai alpakkalankoja käyttämällä.

Läppätasku

Yleensä vaakasuora tasku, jonka sisään leikattu taskunsuu on peitetty läpällä.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi