Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
K
Kaarnakreppi

Kankaan pinta muistuttaa puunkuorta. Rakenne saadaan aikaan lipeöinnillä, korkopuristamalla tai harvemmin käyttämällä kreppilankoja kuteessa. Käytetään puseroissa, mekoissa ja paidoissa.

Kaarrokehame

Hameessa on lanteille asti vartaloa myötäilevä vyötäröosa.

Kaitalehame

Hame koostuu symmetrisistä pituussuuntaisista kaitaleista, jotka levenevät helmaa kohti.

Kaksirivinen

Yksi, kaksi tai useampia nappipareja kahdessa rinnakkain kulkevassa rivissä. Käytetään puvuissa, bleisereissä, jakkupuvuissa tai takeissa.

Kaksivärinen/bicolor

Yleisnimitys hienovaraisen kaksivärisesti kuvioiduille kankaille, erityisesti kirjavilla villalangoilla aikaansaaduille erilaisille lankojen väreille loimessa ja kuteessa (changeant).

Kaksoisneulos

Raskaasta kampalangasta tehty kangas, jota käytetään klassisiin pukuihin.

Kaksoiskaulus

Kaulus, jonka erikokoisten kerrosten kulmat ovat päällekkäin.

Kaksoistasku

Tasku, jossa on suu kahdessa eri kohdassa – molempiin taskunsuihin kuuluu oma taskupussi. Käytetään urheilullisissa ulkoiluvaatteissa sekä liiveissä.

Kalanruoto

Kärkitoimikkaan mukaisesti kudottu kangas. Toimikasviivat muodostavat kalan selkäruotoa muistuttavia kuvioita kankaaseen. Käytetään puvuissa, jakkupuvuissa ja takeissa.

Kalastajanhousut

¾-pituiset housut, joissa on polven alla halkiot ja jotka ovat miellyttävän leveät.

Kalastajantakki

Pitkä, leikkaukseltaan suora takki. Öljytyn, vahatun tai polyuretaanilla päällystetyn pintansa ansiosta takki on säänkestävä.

Kalastajatyyli

Kalastajien vaatetusta jäljittelevä tyyli. Tyypillisiä elementtejä ovat perinteisesti siniset neuleet sekä neulepuserot, poolokaulus, jossa on vetoketju tai napit. Puseroita kutsutaan islantilaiseksi tai kalastajanneuleeksi.

Kaluuna

Kangaskaistaleet smokki- tai frakkihousujen ulkosivuissa, usein valmistettu silkistä.

Kalvosin

Paidan tai paitapuseron hihan päättävä kangaskaistale. Kalvosimet voivat olla erimuotoisia ja joissain tapauksissa niiden sulkemiseen tarvitaan kalvosinnapit. Kalvosinten pitäisi aina ulottua kämmenselkään saakka, jolloin ne näkyvät päälle puettavan pikkutakin hihojen alta. Kalvosimia on erilaisia.

Kamelinkarva

Hyvin pehmeä, silkinkiiltoinen ja kevyt kamelin alusvilla. Mitä hienompaa, sitä arvokkaampaa.

Kampalanka

Erityisen sileä, pyöreä ja tasainen lanka, jota voidaan kehrätä myös ohuemmissa lankanumeroissa. Valmistuksessa melko pitkä kuitumateriaali kammataan niin, että vain pitkät kuidut jäävät jäljelle ja ne ovat hyvin yhdensuuntaistettuja.

Karbonointi

Viimeistysmenettely, jossa poistetaan kasviperäisiä epäpuhtauksia villasta. Kangas kastetaan rikkihappoliuokseen ja liika kosteus puristetaan pois valssien avulla. Kangas kuivataan, ja kasviperäiset epäpuhtaudet palavat. Seuraavaksi kankaasta rikotaan hiiltyneet epäpuhtaudet pölyvanutuksessa ja poistetaan ne huuhteluissa ja pesussa.

Karstalanka

Lyhytkuituisesta raaka-aineesta tehty kangas, ei kammattu. Erityisen sopiva urheilullisiin päällyskankaisiin (esimerkiksi karstalankaflanelli).

Karstalanka

Tämän langan kuidut ovat kampalankaan verrattuna hiukan sekaiset. Näin syntyy villainen, karhea pinta. Lanka sopii erityisen hyvin talvivaatteisiin.

Kashmir

Arvokas villa, jota saadaan kashmir-vuohien alus- eli utuvillan vuosittaisesta kampaamisesta tai nyppimisestä. Kashmir-villan arvokkuudesta johtuen tätä pehmeää, sileää ja kiiltävää villaa sekoitetaan yleensä muiden villalaatujen kanssa ja sekoituksesta tehdään laadukkaita vaatteita.

Kashmirkuvio

Abstraktin, koristeellisen kuvioinnin nimitys, engl. paisley-kuvio. Kuvion perusmuoto on lehti, jossa on terävä, taipunut kärki.

Katesauma

Sauma, jossa kankaan nurjat puolet vastakkain toinen saumanvara tasoitetaan noin 0,5 cm levyiseksi, leveämpi saumanvara taitetaan ja silitetään kapeamman päälle. Sauma silitetään auki ja taitteen reunaan ommellaan suoraommel.

Katesauman muunnos

Valmiiksi leikatut kangaskappaleet kiinnitetään ompelemalla toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Yhteen liitetyt kappaleet käännetään toisin päin, jolloin ommel on niiden välissä, saumanvarat sisäpuolella (esim. kauluskäänteiden ompelussa).

Kattuuni

Sileä, palttinamaisesti kudottu, hyvin paksu puuvillakangas, joka voi olla yksivärinen tai painettu.

Kaulurikaulus

Taitekaulus, joka koostuu pystystä kauluriosasta ja kääntyvästä kaulusosasta. Kauluriosan voi ommella erillisestä kappaleesta tai leikata yhtenäiseksi kaulusosan kanssa.

Kauluspaita

Miesten paita, jota käytetään pikkutakin kanssa tai pelkiltään.

Kaventaminen

Silmukoiden siirto, jotta neulos pysyy muodossaan (ks. Fully Fashioned). Kaventamista voidaan käyttää myös neuleen ulkoasun muotoilemiseen.

Keitto

Puuvillan keittäminen paineen alla natronlipeässä. Näin saadaan poistetuksi kuorenpalasia ja liitännäisaineita kuten vahaa, pektiiniä ja liimaliuosta.

Kellohame

1.) Ympyrän tai puoliympyrän muotoisesta leikkauksesta syntyy kellomuotoisuus. Kellohameessa on liehuva helma ja kapea lantionseutu.2.) Kellohameen leikkausmalli on ympyrä. Hameessa on hulmuava helma.

Kellohattu

Cloche. Huopahattu, jossa on korkea, puolikuulanmuotoinen päällisosa ja kapea, alas käännetty reuna.

Kellohiha

Nimensä mukainen muoto. Ulottuu kyynärpäihin tai niiden alle.

Kerrospukeutuminen

1.)Asu koostuu useista, toisiensa päällä pidettävistä vaatteista. Tyyliin kuuluvat erilaiset vaatteen pituudet ja materiaalit.2.)Muotitrendi, joka palaa aina uudestaan. Eripituisia ja levyisiä vaatekappaleita käytetään rennosti päällekkäin, ja materiaalit voivat olla hyvinkin vastakohtaisia.

Ketjusilmukkavirkkaus

Silmukat muistuttavat toisiinsa kiinnittyviä ketjun osia. Käytetään lähes kaikkien virkkaustöiden aluksi.

Kertosilmukkaneulos

Kertolenkki syntyy, kun silmukkaa ei neulota, vaan lanka jää kertolenkiksi neulan koukkuun. Silmukkarivien suuntaan leveä ja vakojen suuntaan matala neulostyyppi. Kertoneuloksia voidaan neuloa kaikille perussidoksisille pohjille (esim. patentti).

Kietaisupusero/-paita/-mekko

Paitapusero, paita tai mekko, jonka kiinnitykseen ei käytetä nappeja, vaan olkanauhan muotoiset etuosat ristitään toistensa yli, kierretään vyötärön ympäri ja sidotaan kiinni.

Kiharakreppi

Puuvillakangas, jolle on saatu sen tyypillinen ulkoasu käsittelemällä kangasta paikallisesti natronlipeällä.

Kingscoat-kaulus

Käänteetön, pyöreä miesten takkikaulus.

Kirjosatiini

Johdos satiinisidoksesta. Pohjasidoksissa vaihdellaan loimi- ja kudesatiinia tai satiinisidoksinen kuvio kudotaan pohjasidoksiin.

Klassinen sekoitus

45 % uutta villaa ja 55 % polyesteriä.

Kloorivalkaisu

Selluloosakuitujen valkaisu natriumhypokloriitin tai natriumkloriitin avulla. Mahdollistaa nopean, kuituja säästävän valkaisun ja puhtaan valkoisen valkaisutuloksen. Ekologisesti kuitenkin hyvin kyseenalainen menetelmä, ja tämän vuoksi nykyisin käytetään lähinnä kloorittomia menetelmiä.

Klubityyli

Englantilaisten ja amerikkalaisten urheiluklubien inspiroima tyyli. Elegantti mutta urheilullinen. Vaatteet ovat klassisia, ja niiden tärkeimpiä värejä ovat sininen ja valkoinen. Vaatteissa voi olla raitoja tai koristeellisia kaitaleita. Tyylin olennaisia elementtejä ovat nostalgiset tunnusmerkit ja vaakunat.

Knickerbocker

Väljät polvihousut, joiden laskeutuva kangas peittää lahkeensuun kaitaleen.

Knit and wear

Neulontatekniikka, jossa koko pusero voidaan neuloa koneella alusta loppuun. Tekniikassa ei tarvita ompelua, vain langanpäät pitää päätellä.

Kohokuvio

Näkyvästi kudonnaisista ja neuloksista kohoava rakenne.

Kolikkotasku

Etutasku housuissa. Monta eri mallia. Taskunsuu on hyvin pieni, siihen mahtuu vain kaksi sormea.

Kontrastikaitale/tehostekaitale

Muotokaitaleet, jotka on kiinnitetty kaulan- ja hihansuihin sekä helmaan. Kaitaleet ovat erivärisiä kuin itse vaate, jotta saadaan aikaan toivottu kontrasti.

Koristenauha

Kapea pykä- tai hammasnauha, joka voi olla yksi- tai monivärinen. Puuvillasta tai tekokuiduista. Käytetään kansanpuvuissa.

Korkea jalantie

Sivuilta hyvin korkealle nousevat alushousujen ja uima-asujen jalantiet.

Korkea vyötärö

Housujen tai hameen vyötärönauha on vyötärön korkeudella. Nykyään korkeavyötäröiset hameet ja farkut ovat jälleen muodissa.

Korsettimekko

Mekon yläosa sovitetaan vartalon muotoihin muotoa antavien tukiluiden avulla. Olkapäät jäävät paljaiksi. Hameen malli on vapaa.

Kotelomekko

Hyvin kapeaksi leikattu, vartalon muodot esiin tuova mekko. Leikkaus korostaa hyviä puolia, mutta vartalo ei kuitenkaan ole millään lailla puristuksissa.

Kotelomekko/shift dress

Mekko, jossa on suora leikkaus. Mekossa ei ole muotosaumoja, joten vyötärö on väljä.

Kuitusekoitukset

Usein luonnon- ja tekokuitujen sekoituksia. Kuitusekoitusten tarkoituksena on poistaa epäedullisia ominaisuuksia, luoda tiettyjä ominaisuuksia ja parantaa kankaiden hoito- ja käyttöominaisuuksia sekä kestävyyttä. Näin esimerkiksi sekoittamalla puuvillaa ja modaalia saadaan yhdistettyä luonnonkuidun imukyky ja tekokuidun joustavuus.

Kukkakuvio

Kankaan kuviointi on otettu kasvien ja kukkien maailmasta.

Kukonaskel

Palttinasidoksinen kangas, jossa on kaksi- tai useampivärinen ruudutus. Kuvioinnin muoto muistuttaa kukon jalanjälkiä.

Kuormittaminen

1.) Silkin keittämisessä syntynyt painon väheneminen voidaan tasapainottaa lisäämällä metallisuoloja tai muita kemikaaleja.2.) Silkistä poistetaan serisiini. Tämän prosessin tuloksena silkin paino vähenee. Tätä painon vähenemistä tasapainotetaan osittain tai kokonaan metallisuolalla tai muilla kemikaaleilla.

Kuviokangas/figuré

Ransk. figuré = kuvioida. Suuret sidoskuviot on valmistettu esimerkiksi jacquard-tekniikalla.

Kreppi

1.) Kangas, jossa on voimakkaasti kierrettyjen kerrattujen lankojen tai sidosefektien johdosta kuohkea tuntu ja rakeinen pinta.2.) Kreppi on kaikkien sellaisten kangaslaatujen nimitys, joiden pinta on tehty epätasaiseksi käyttämällä kankaassa kutistumisominaisuuksiltaan erilaisia lankoja tai tiettyjä viimeistysmenetelmiä. Kreppiä käytetään pääasiallisesti jakkupuvuissa, pikkutakeissa, puseroissa ja bleisereissä.

Kreppilanka

Kerrattua, tiukasti kierrettyä lankaa, jossa toinen säie on lieväkierteinen ja toinen kireäkierteinen. Tästä langasta tehdyssä neuloksessa on elävä pinta ja melko kova tuntu.

Kretonki

1.) Palttinasidoksinen, yleensä painettu puuvillakangas, hyvin samankaltainen kuin kattuuni.2.) Palttinasidoksinen puuvillakangas, jonka tunnusmerkkeinä ovat karhea ja matta pinta sekä melko kova tuntu. Raakavalkoinen, valkaistu, värjätty tai painettu. Kangas on monikäyttöinen ja sitä käytetään esimerkiksi vaatekankaissa, mekoissa ja kilteissä.

Kriminkangas

Alun perin Krimin lampaiden kiharainen turkki. Nykyisin nimeä käytetään turkkijäljitelmästä, joka on plyysikangasta ja jonka nukkaan käytetään kiharrettuja lankoja.

Kude ja loimi

Kankaan pituussuuntaisia lankoja kutsutaan loimeksi, poikittaisia kuteeksi.

Kupro

Selluloosakuitu, joka valmistetaan puuvillajätteistä liuottamalla ne kuparioksidiammoniakkiin. Kuprosta tehdyt tuotteet voivat olla yhtä kiiltäviä kuin silkki, tai tuotteisiin voidaan erikoiskäsittelyllä saada aikaan samanlainen ulkoasu kuin pestylle silkille. Käyttöominaisuudet ja pestävyys ovat verrattavissa viskoosiin.

Kuosi

Kankaan kuviointi.

Kynähame

Vartalonmyötäinen, suora, yleensä polvimittainen hame.

Käpyilty pitsi/sukkulapitsi/frivolite-pitsi

Toisiinsa kiinni nyplätyistä kaari- ja ympyrämuodoista muodostuva pitsi.

Kärkitoimikas

Johdettu toimikassidoksesta. Vinosti tai pituussuuntaan kulkevat siksak-linjat. Käytetään jakkupuvuissa, hameissa ja takeissa. Lähtökohtana on toimikassidos, siksak-linjat muodostuvat yhdistetyistä Z-ja S-toimiviivoista, jotka yhdistyvät terävästi.

Käsinehiha

Hiha on kyynärpäästä lähtien hyvin kapea, ja siinä on halkio ja yksittäinen nappi tai nappirivi.

Käsinpisto

Reunaommel, jossa on pitkät pistot. Nimi tulee tämän koristeellisen, selvästi näkyvän ompeleen ulkonäöstä, joka muistuttaa käsin ommeltua.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi