Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
F
Faconné

Kankaat, joissa on kankaasta koholla olevia pieniä ruotokuvioita.

Fade out

Tietyn farkkutyylin kuosi. Kankaan ulkonäkö muistuttaa kulutettua pintaa, ja se on saatu aikaan tietyillä pesu-, värjäys- tai painatusmenetelmillä.

Fagara-silkki

Itä-Aasiassa esiintyvästä atlaskehrääjästä saatavaa luonnonsilkkiä. Langoista kehrätään bourette- ja schappe-silkkiä.

Fancy-denim

Farkkukangas, jonka alkuperäistä ulkonäköä on muuteltu muodikkailla kuvioinneilla tai painatuksilla.

Fancy-lanka

ks. efektilanka

Fancy-vakosametti

Kutsutaan myös fantasiavakosametiksi. Vakosametti, jolle ovat tyypillisiä eri paksuiset tai vaihtelevasti auki leikatut ja ei-leikatut nukan muodostamat pitkittäisraidat.

Fantasia-tweed

Koristeellinen kangas, joka valmistetaan ylellisistä kerratuista efektilangoista, ja siinä on mielikuvituksekkaita sidos- ja väriyhdistelmiä.

Farkut

Basic-farkut = 5-askufarkut, joissa on aina viisi taskua – kaksi etu-, kaksi takataskua ja yksi kolikkotasku. Takana on yleensä kaarroke. Sivusaumat ovat useimmiten kaksiompeleiset ja ne on usein tikattu oikealta puolelta lujalla kontrastivärisellä langalla. Lahkeiden sisäsaumat sekä takasauma ovat usein kateompeleella ommellut. Tyypillisiä ovat myös metalliset farkkunapit ja niitit kulutuskohdissa.

Faux uni

Ransk. = väärä yksivärinen. Kankaat, jotka vaikuttavat yksivärisiltä, vaikka niissä on käytetty erivärisiä lankoja. Värien kirjon huomaa vasta tarkemmin katsomalla.

Feltine

Puhtaasta uudesta villasta valmistettu huopa, jota käytetään vaatteiden valmistukseen. Kevyt yllä, ei rypisty helposti ja eristää lämpöä.

Feston

Reunusnauha, jossa on pykäreunus tai köynnösmainen koristelu.

Fichu

Suuri huivi, jota käytetään useiden kansallispukujen koristeena. Huivi on ommeltu kiinni tai sitä pidetään väljästi hartioilla.

Fieldjacket

Näiden alkuperäistä jäljittelevien takkien esikuvana olivat sotilaiden taistelutakit. Valmistetaan vahvasta popliinista tai gabardiinista. Yleensä samaa oliivinvihreää sävyä kuin esikuvansa.

Fil-á-fil

Ransk. = nauha nauhassa. Pieni kuviointi, joka syntyy vuorotellen käytetyistä vaaleista ja tummista kude- ja loimilangoista. Käytetään puvuissa ja jakkupuvuissa.

Filigraanikuvio

Muodin maailmassa tarkasti piirretyt kuviot, joissa on ornamentteja, arabeskeja ja spiraalimaisia koristeluja. Nimitys tulee korualalta. Siellä hienoimpia kuvioita yhteenkietoutuneista kulta- ja hopealangoista kutsutaan filigraaneiksi.

Fineliner-paita

Hyvin tiheään raidoitettu paita. Raidat muodostuvat käyttämällä kahdesta viiteen värikästä lankaa loimessa.

Finette

Kankaan nurjalta puolelta nukattu toimikassidoksinen puuvillakangas. Usein koristeellisia painatuksia. Käytetään lämpimissä yöasuissa ja paidoissa.

Fishtail

Muotoonleikattu pieni laahus, jota käytetään pitkissä, kapeissa iltapuvuissa.

Fitness-vaatteet

Ominaisuuksiltaan urheiluun ihanteelliset vaatteet. Vaatteiden täytyy olla toimivia, mutta myös malliltaan sopivia.

Flammé

Efektikangas. Kuteessa käytetyistä erivahvuisista langoista syntyy tyypillinen pinta, jossa on paksunnoksia sekä vaakarakenne.

Flanelli

1.) Yhteisnimitys yksi- tai kaksipuolisesti nukatuille tai vanutetuille kankaille. Tarkempi nimitys riippuu materiaalista, esimerkiksi kampalanka- tai karstalankaflanelli.2.) Palttina- tai toimikassidoksinen kangas, jossa on epätasainen pinta ja joka on yksi- tai kaksipuolisesti nukattu. Kevyt-keskiraskas puuvillainen, villainen tai puolivillainen kangas, jolla on lämmittävä ominaisuus.

Flared leg

Engl. flared = alaspäin levenevä. Hyvin leveäksi levenevät housut. Kutsutaan myös nimellä "Bell Bottom".

Flat

Engl. = litteä. Laakakangas, joka on valmistettu puuvillasta. Käytetään denimin sijaan. Esimerkkejä flat-kankaista ovat gabardiini, popliini ja tvill.

Flatfront-housut

Engl. flatfront = litteä etumus. Muotoiltu, litteä vatsan- ja lantionalue – housuihin ei luoda tilavuutta vyötärölaskosten avulla.

Flatlock-ommel

Toiminnallinen ja koristeellinen ommel joustaville kankaille. Tunnusmerkistöön kuuluvat nurjan puolen langanristeykset, joiden tarkoituksena on peittää avoimet kankaan reunat, sekä kaksi rinnakkaista tikkilinjaa tai koristeelliset langanristeykset oikealla puolella.

Flaussi

Flaussi Paksuhko karstalankakangas, jossa on pitkä kaitalenukka. Flaussi valmistetaan kaksoiskankaasta tai sidoksesta, jossa on kaksi kude- tai loimijärjestelmää. Käytetään jakuissa ja takeissa.

Flokkipainatus/nukkapainatus

Kankaan pintaan lisätään muotin avulla liisteriä. Lopuksi aivan lyhyeksi leikattu kuituaines (kuitupöly) järjestetään kahden sähköisen navan avulla niin, että se liimautuu vaakasuoraan kankaan pintaan.

Flokkipaino/nukkapaino

Toivottu kuvio syntyy painatetun liima-aineen flokkauksen avulla. Tuloksena on sametinkaltainen, näkyvä kohokuvio.

Folklore-tyyli

Engl. folklore = kansan viisaus. Kaikkialta maailmasta peräisin olevien kansallispukujen elementtejä otetaan vaatetukseen.

Fond de robe

Leveät, yleensä kukkaköynnöskuviolla tai pitseillä koristellut olkaimet naisten alus- ja yöasuissa. Koristelu jatkuu leensä rinnan alueella.

Foulé

Villakangas, jossa on hyvin hieno tuntu ja lyhyt kuitunukka. Yleensä kampalankaloimi ja karstalankakude. Usein kankaan oikea puoli nukitetaan ja lopuksi vanutetaan. Näin syntyy kangas, jota käytetään eleganteissa jakkupuvuissa sekä puvuissa.

Frakki

Juhlava puku, jota käytetään vain iltatilaisuuksissa. Voidaan käyttää myös nimitystä "white tie". Frakkiin kuuluvat frakkihousut, frakkitakki sekä frakkipaita. Frakkihousuissa on kaksi kangaskaitaletta ulkosaumoissa, näitä kutsutaan kaluunoiksi. Smokkihousut tehdään samasta kankaasta ja samanvärisinä kuin smokkitakki. Frakkipaita on yleensä valkoinen, siinä on vanhanaikainen korkea kaulus, yhdistelmässä valkoinen liivi sekä valkoinen rusetti. Frakkitakissa on kaksi lohenpyrstöä selkäosassa, edessä takki ulottuu vyötärölle.

French knickers

Nostalgiset, vyötärönkorkuiset naisten alushousut, joissa on leveät, puolipitkät lahkeet. Koristeena on usein pitsinauha.

Fresko

Palttinasidoksinen kampalankakangas. Kankaan loimessa ja kuteessa käytetään samassa järjestyksessä kahdenlaisia lankoja, valkoisesta lumppuvillasta ja kampalangasta kierrettyjä lankoja ja painettuja puuvillalankoja. Näin syntynyt kangas muistuttaa freskomaalauksen pintaa.

Frisé

Ransk. = käherretty, röyhelöity. Vaatekangas, joka valmistetaan hienosta, kerratusta silmukkalangasta. Hieman rakeinen tuntu ja käherretty pinta.

Frotee

Kangas, jolle on tunnusomaista epätasainen pinta. Kankaan kuteena on käytetty erikoista froteelankaa. Se kiertyy kankaassa sykkyröille muodostaen sen pinnan hyvin karkeaksi. Puuvillafrotee on naisten kesäpukukankaana käytettyä pesukangasta, villafrotee puku- ja takkikangasta. Nimitystä käytetään usein virheellisesti froteerikankaista.

Froteeri

Pyyheliinakangasta, jonka pinnalla molemmin puolin on nukkamainen silmukerros, joka on kangasta kudottaessa muodostunut löysällä pidetyistä nukkaloimista. Loimena ja kuteena käytetään tavallisesti puuvillaa, mutta silmuloimeksi käytetään puuvillan asemesta usein pellavalankaa. Myydään myös froteekankaan nimisenä.

Fuksia

Värinimitys. Saanut nimensä fuksian mukaan, joka kuuluu helokkikasveihin. Värikirjo ulottuu violetista punaiseen ja pinkkiin.

Full brogue

eli golf-leikkaus. Klassisesti muotoiltu miestenkenkä, jossa on lehtipäällinen. Kengissä on lyyrarei'itys. Semi Brogue on ulkoasultaan hiukan vaatimattomampi.

Fully fashioned

Neuloksen osat on valmistettu tietyn muotoisiksi kaventaen ja leventäen silmukan siirroilla.

Funktionaaliset vaatteet

Vaatteet, jotka usein ovat suorassa yhteydessä ihoon ja joiden tehtävänä on poistaa iholta kosteutta. Esimerkiksi urheilu- ja lämpökerrastot.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi