Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

Olemme täällä sinua varten verkkokaupassa ja puhelimitse numerossa 0106667577. Palautusoikeus jopa 30 päivää!

tekstiili- ja muotisanasto

Laadukkaiden kankaiden ja kuitujen käyttö kuuluvat olennaisena osana PETER HAHNin ylelliseen muotiin. Arvostamme erityisesti miellyttäviä luonnonmateriaaleja, kuten kashmiria, puuvillaa ja silkkiä. Ohessa esittelemme materiaalien ominaispiirteitä ja muotimaailman erikoissanastoa A:stä Ö:hön.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A
Aalto (neulostyyppi)

Kuviotapa, jossa oikein/oikein-rivin jälkeen neulotaan useita rivejä sileää neulosta, jotka näkyvät tämän jälkeen kohokuvion kaltaisina.

Ajurintakki

Takki tai viitta, jossa on peleriini.

Akryyli

Kevyt tekokuitu, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan villakuituja. Materiaalia voidaan käyttää monipuolisesti, koska se on kestävää, eristää lämpöä ja on valon- ja säänkestävää.

Akryyli (PAN)

Akryyli (polyakryyli) on täyssynteettinen kuitukangas, jolla on osin villaa muistuttavia ominaisuuksia, kuten hyvä lämmönsäilytyskyky, mistä johtuen kuituja käytetään usein villasekoitekankaissa.

Alaspäin levenevät housut

Housumalli, joka levenee tasaisesti lahkeensuuta kohti. Materiaaleina käytetään klassisissa housuissa tvilliä, villaa tai gabardiinia. Materiaalina voidaan käyttää myös puuvillaa, puuvillasekoitetta, villaa tai villasekoitetta. Mukavuutta materiaaleihin saadaan elastaanilla. Vyötärölaskoksilla lisätään myös käyttömukavuutta. Housuja käytetään arki-, vapaa-ajan ja työvaatetuksessa.

Alcantara

Synteettinen mokkanahkajäljitelmä hyvin hienoista kuiduista. Alcantara on yhtä tiiviistä kuin hieno nahka, mutta ohuempaa ja huomattavasti helppohoitoisempaa.

A-linja

A-linjan kehitti ranskalainen muotisuunnittelija Christian Dior vuonna 1955. Linjan tunnistaa A-kirjainta muistuttavasta muodostaan. Kapeat hartiat ja väljä vyötärö päätyvät alaspäin levenevään helmaan.

Allover/kauttaaltaan kuvioitu kangas

Kuviointi, joka ulottuu koko kankaan tai vaatteen alueelle.

Alpaka

Alpakkavillaa saadaan alpakan erittäin hienosta alusvillasta. Alpakka on laamalle sukua oleva kamelieläin, jota kasvatetaan Etelä-Amerikassa (Perussa ja Chilessä). Se elää puolivillinä 4000–5000 metrin korkeudessa, jossa yöt voivat olla hyvin kylmiä (–25 °C). Ilmaston ansiosta alpakan turkki on paksu, pehmeä ja erittäin hieno. Eläimet keritään vain joka toinen vuosi, jolloin yhdestä eläimestä saadaan jopa kahdesta neljään kiloa luonnonkarvaa. Alpakoilla on noin 20 eri värisävyä; alpakkavillan luonnolliset sävyt ulottuvat valkoisesta lämpimän ruskean sävyihin ja harmaasävyistä syvän mustaan.Alpakkavillan suurimpiin etuihin kuuluvat sen hyvä joustavuus, lämmönjohtokyky ja keveys. Alpakkavillaa käytetään yksin tai sekoitettuna toisiin villalankoihin (esimerkiksi mohairiin) neuleissa ja kudonnaisissa. Ensimmäisen kerinnän villa on erityisen arvokasta, tämä villa tunnetaan myös "baby-alpakkana". Se on aikuisen eläimen villaan verrattuna huomattavasti pehmeämpää, ja siinä on silkkinen kiilto.

AMF-ommel/koristeommel

Hieno, käsintehdyn näköinen tikkipisto. Käytetään erityisesti kauluskäänteissä, pukujen, pikkutakkien ja bleiserien läppätaskuissa.

Angora

Angoravillaa saadaan angorakanista, jota kasvatetaan pääasiallisesti Euroopassa ja Aasiassa. Kanien hyvin hieno ja pehmeä villa keritään tai kammataan 3–4 kertaa vuodessa. Yhdestä pienestä angorakanista saadaan kokonaiset 250 g villaa vuodessa. Angoravilla voi imeä itseensä jopa 60 % verran painostaan kosteutta, ja se on pehmeää, kevyttä, pörröistä ja hyvin joustavaa. Sillä on hyvä lämmöneristyskyky, mutta sillä on taipumus vanuttua. Tämän vuoksi angoravillaa kehrätään harvoin sellaisenaan, vaan yleensä muiden kuitujen seassa, mieluiten merinovillan, alpakan ja/tai synteettisten kuitujen kanssa. Näin angoravillan kestävyys paranee, mutta sen hyvät ominaisuudet eivät kuitenkaan heikkene. Villasta tehdyt langat ja neuleet ovat erityisen kevyitä ja muhkeita. Angoraa käytetään yleisimmin villakuitujen kanssa. Tästä luonnonkuidusta valmistetaan reuma- ja ulkoilualusasuja sekä vaatekankaita, joissa on kuiduille tyypillisiä esiin pistäviä kuidunpäitä.

Anorakki

Tuulitakki, jossa on huppu. Anorakki voi olla joko vetoketjullinen tai vetoketjuton.

Antistaat-käsittely

Kuitujen pinnan sähkönjohtokykyä lisätään, jotta estettäisiin sähkövarauksen muodostumista ilmankosteuden ollessa vähäinen.

Applikointi

Päällikeompelu, jonka avulla voidaan muodostaa erilaisia tyylielementtejä ja muodikkaita kuvioita.

Arabeski

Sommiteltu koristekuvio, esimerkiksi köynnösornamentti.

Aran

Irlantilaiset kuviot, joita käytetään villapuseroissa, liiveissä ja takeissa. Tyypillisiä ovat huolellisesti työstetyt kuviomallit, kuten palmikot, vinoneliöt, reikäneulokset.

Asetaatti

Asetaatti on silkkiä muistuttava, joustava tekokuitu. Kuitu valmistetaan puuvillan lintteristä tai puhtaasta selluloosasta, joka muutetaan mm. etikkahapon avulla selluloosaatriasetaatiksi, joka sitten saippuoidaan selluloosadiasetaatiksi. Materiaali on pestävää ja nopeasti kuivuvaa, eikä se rypisty helposti.Asetaattia käytetään usein kesä- ja urheiluvaatteissa sekä vuorikankaana. Materiaali pestään hienopesuaineella, sen vääntämistä tai puristamista kuivaksi tulee välttää. Valkaisu klooripitoisilla aineilla on kielletty. Ei saa silittää kuumalla, silityksessä käytettävä silitysliinaa. Kuivausrummun käyttö on tarpeetonta, koska materiaali kuivuu erittäin nopeasti.

Asusteet

Ransk.: accessoire = lisätarvike. "Asusteet – muodin piste i:n päällä". Täydentävät muodikasta kokonaiskuvaa. Asusteilla on ollut tärkeä rooli kaikilla muodin aikakausilla, ja niiden muodon ja värien merkitys on valtava. Muotiteollisuus tarjoaa joka kauteen ja eri muotiteemoihin sopivia asusteita. Asustemuodin värit ja materiaalit ovat aina ajankohtaisia. Vain harvat asusteet toimivat pelkästään koristeena, kuten korut ja napinläven kukat. Erityisesti kengät, päähineet, huivit, vyöt ja käsilaukut täyttävät tiettyä tehtävää.

Avantgarde

Ransk.: avantgarde = esitaistelija. Avantgarde-muodilla on tietty edelläkävijän asema, se omaksuu uutuudet nopeasti. Avantgarden perusteella voidaan arvioida, miten yleiset trendit kehittyvät.

Maksu laskulla
Mukavaa ja turvallista
ERINOMAISTA PALVELUA
Jotta olisit tyytyväinen
Palautus
Helppoa ja maksutonta
Tilauspalvelu
0106667577
PETER HAHN Tilauspalvelu
0106667577


Maanantaista perjantaihin klo 9–16.30, lauantaina suljettu.

Tai sähköpostilla osoitteessa
asiakaspalvelu@peterhahn.fi